Bibliotheken en boeken

13-05-2018 Nieuws Marijke Persijn

VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Bozzano (Italië), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Marijke Persijn (België).

Bibliotheken en  Boeken, houdt U er ook zo van?  Wist U dat onze beroemde en geliefde Nederlandse schrijfster Annie M.G.Schmidt in de bibliotheek van Vlaardingen heeft gewerkt? Eind oktober ’34 werd ze benoemd als assistente in de kleine openbare leeszaal in Vlaardingen, een behoudend, nogal christelijk vissersplaatsje vlak bij Schiedam. Haar allereerste salaris bedroeg 40 gulden per maand.(Uit: “ANNA Het leven van Annie M.G.Schmidt”  van Annejet van der Zijl; het boek dat mijn moeder toevallig op dit moment is gaan herlezen.)

De toenmalige directrice, Lenie Oldhof, herinnert zich haar als een vriendelijke, bescheiden en belezen vrouw, vol dwaze invallen, met een scherpe kijk op mensen en toestanden en met de nodige zelfkritiek. “Als de lezers al te gekke vragen stelden of als ze zelf weer eens iets dwaas gezegd had, dook ze even het magazijn in om uit te lachen en kwam daarna met een serieus gezicht weer tevoorschijn”. ( Uit: “Doe nooit wat je moeder zegt” van Joke Linders) 

Ik heb iets met leeszalen en bibliotheken. Mijn moeder werkte als leeszaalassistente in Sneek, waar ze mijn vader ontmoette. Ze kwamen elkaar toevallig opnieuw tegen tijdens een feest en werden verliefd. Mijn vader studeerde natuurkunde en scheikunde in Delft. Toen ze trouwden, trokken ze in bij zijn hospita. Later verhuisden ze naar Vlaardingen. Als kind won ik daar een prijs bij de leeszaal met mijn rode kleien kat. Mijn zus Nynke studeerde jaren later aan de Bibliotheek Academie in Deventer. En ik doe vrijwilligerswerk voor een heel leuk project dat door de bibliotheek van Barvaux wordt georganiseerd: we lezen met een groep dames en een enkele heer  voor aan kinderen op kleuter- en lagere scholen. Ik gebruik daarbij natuurlijk boeken, maar ook de Kamashibaï (Verteltheater).  Oorspronkelijk komt het uit Japan. Snoepverkopers reden er mee rond op hun fietskarren. Ze lokten de kinderen met hun theatertje met prachtige vertelplaten.

In november 2017 maakte ik mijn eerste album onder begeleiding van kinderboekenschrijfster Sabine de Greef en comédienne Cathérine Vanandruel tijdens een kursus aangeboden door de bib. Bij de 12 vertelplaten met mijn foto’s schreef mijn dochter Mara  de tekst. Sabine vertaalde deze in aantrekkelijk Frans. De hoofdrol is voor hondje Sisi: het puppy van onze kleinzoon Leon. Als je “Sisi” een beetje verkeerd uitspreekt bij Franstaligen, volgt er een enorme lachsalvo. Veiligheidshalve heet Sisi in het Franse verhaal “Lili”. Inmiddels heb ik dit album al verschillende keren gepresenteerd. Kort geleden nog tijdens het diner voor vrijwilligers, dat ons door de bib werd aangeboden. De titel luidt: “Lili en Automne” / “Sisi in de Herfst”. Leuk om te vermelden: omdat ik ook in het Nederlands voorlees en boeken mocht aanschaffen, heb ik “Muis is Muis” en “Struis is Struis” gekocht van schrijfster Pauline Coenen en onze eigen ex-Vlaardingse illustratrice Cora Vlug-Bot.

Graag wil ik nog even aandacht vragen voor zanger Dennis Wilgenhof. In 2005 stond hij als tovenaar Colas op het podium van het Vlaardingse Zomerterras in onze uitvoering van Mozart’s Kinderopera “Bastien et Bastienne”. Misschien hebt U ons toen gezien? Op 8 mei 2017 overleed hij totaal onverwacht. Hij was net 44 jaar geworden. Hij stond op hele grote podia zoals dat van het Scala van Milaan! Een ontzettend vriendelijke man en een geweldige bas … Ooit was hij hier in ons huis in de Ardennen , waar we de opera instudeerden. Als hij neuriede, hing de vallei vol met de warme klank van zijn stem. Op YouTube vindt U onze video met het terzet van Bastien, Bastienne en Colas. De opname werd gemaakt tijdens De Dag van de Romantische Muziek in Rotterdam.                                                                      

Ik wens U een gezellige Moederdag!  

À la prochaine,  

Marijke.

Gerelateerd