Categorieën

Service

Bijzonder: Thuis wacht er dan weer een roedel herten...

Bijzonder: Thuis wacht er dan weer een roedel herten...
Nieuws

Bijzonder: Thuis wacht er dan weer een roedel herten...

  • Cora Vlug
  • 16-10-2022
  • Nieuws
VLAARDINGEN/DOYLESTOWN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Volg de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Dick van der Pijl (Frankrijk) en vandaag van Cora Vlug-Bot (Verenigde Staten).

Het wordt echt herfstweer hier in Bucks County. Deze uitdrukking betekent hier toch wat anders dan in Nederland, waar herfstweer meestal wind, nat en fris inhoudt. Hier is herfstweer heerlijk. Lekker fris en een prachtige zon schijnt elke dag op de steeds mooier worden herfstkleuren van de vele bomen en struiken. Indian Summer noemen we dat.  Mijn favoriete tijd van het jaar.    

Oktober is altijd een mooie maand. De hitte van de zomer is weer voorbij. De herten komen elke ochtend even ontbijten in de tuin. Kennelijk hebben we lekkere bosjes met zachte groene blaadjes. Ik laat ze hun gang gaan. Ze hebben het nodig om straks een strenge winter door te komen. Het is een familie van zeven. Misschien ook omdat ik jarig ben in oktober is het mijn favoriete maand. Ook mijn oudste zus is jarig in oktober, m’n schoonzus en 3 van m’n Nederlandse vriendinnen hier in de USA. En niet te vergeten onze vriend Jaap, geboren op dezelfde dag, hetzelfde jaar als ik. Hij in Katwijk en ik in Vlaardingen. Nu goede vrienden in Bucks County. Onze kleindochter heeft 6 Oktober haar 4e verjaardag gevierd en haar broertje is 11 Oktober geboren. Heel wat te vieren deze maand. Ons vijfde kleinkind, een rijk bezit. Drie in Nederland en nu twee in Philadelphia.

Philadelphia, the City of Brotherly Love. Een combinatie van de Griekse woorden phileo (love) en adelphos (brother). De Stad kreeg zijn naam van zijn oprichter William Penn. Hij had een visie van een stad met religieuze tolerantie, waar niemand veroordeeld zou worden. Je zou denken dat alles pais en vree is in de City of Brotherly Love, maar dat is helaas niet in de hele stad. Er zijn wijken en gebieden waar de misdaad floreert. In Philadelphia, in de volksmond genoemd Philly, heb je 1 in 25 kans om slachtoffer te worden van een misdaad. Maar zolang je de problematische wijken negeert ben je best veilig in Philly. Wist je dat in Nederland 1 op de 5 mensen slachtoffer wordt van een misdaad? Het verschil in de vorm van de misdaad ligt wel in de gun control. Dat is hier een heet hangijzer tussen voor -en tegenstanders en dat zal altijd wel zo blijven en er zal niet veel veranderen.

Philadelphia heeft 1,5 miljoen inwoners en is de grootste stad van Pennsylvania. De stad werd in 1681 gesticht door Quaker William Penn en speelde een belangrijke rol in de vroege geschiedenis van de Verenigde Staten. Zo fungeerde Philadelphia tussen 1790 en 1800 als hoofdstad en werd de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring hier ondertekend. Historische gebouwen als de Independence Hall, de Liberty Bell en het Stadhuis van Philly herinneren aan het rijke verleden van de stad. In de 19e eeuw werd Philadelphia een belangrijk centrum voor de industrie en spoorwegen en trok de stad veel Europese migranten aan. In de eerste helft van de 20e eeuw kwamen er vooral veel Afro-Americans uit het zuiden wonen. Na de teloorgang van de plaatselijke industrie maakte Philadelphia een periode van verval mee. Na een proces van opwaardering van buurten en stadsdelen op sociaal, cultureel en economisch gebied is Philly geworden wat het heden ten dage is en er wordt nog of weer gewerkt om vervallen buurten op te waarderen. De geschiedenis van deze stad bevat Indianen, Zweden, Nederlanders, Britten, onderhandelingen, veldslagen en uiteindelijk de ondertekening van de Onafhankelijkheidverklaring, de bevestiging van de Verenigde Staten van America in 1776.

De Liberty Bell is een beroemde en historische klok in Philly. De klok is een van de bekendste symbolen van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en staat bekend als symbool voor de Vrijheid in het algemeen. Volgens overleving werd de klok op 8 juli 1776 geluid om de burgers van Philly samen te roepen voor het voorlezen van de Onafhankelijkheid Verklaring. In de bel staat de tekst gegraveerd: Roep Vrijheid af in het hele land en al hun bewoners.  Philadelphia, een stad met vele gezichten. Een diversiteit aan culturen. Rijkdom en pure armoe. Prachtige gebouwen en woningen die op instorten staan. Keurige uitgaansgebieden en vele dakloze drugsverslaafden. Vredige parken en gewelddadige straten met schietgrage bendes. Diversiteit alom. Ben je nieuwgierig geworden naar Philadelpia dan begin je maar met Google. Ik heb hier maar een fractie verteld van de geschiedenis en huidig Philadelphia. Altijd leuk om te bezoeken, altijd leuk voor een playdate met de kleinkids, maar altijd weer heerlijk om thuis verwelkomd te worden door een roedel herten.

Cora Vlug