Categorieën

Service

Bijzondere aanwinst Stadsarchief

Bijzondere aanwinst Stadsarchief
Nieuws

Bijzondere aanwinst Stadsarchief

  • Redactie
  • 12-12-2014
  • Nieuws
Bijzondere aanwinst Stadsarchief

VLAARDINGEN - De meeste mensen die het symmetrische Hollandiagebouw aan de Oosthavenkade passeren, zullen niet vermoeden dat het oorspronkelijk veel kleiner was. Het rechterdeel van het kantoor van de melkfabriek (N.V. Hollandsche Fabriek voor Melkproducten en Voedingsmiddelen) werd in 1897 gesticht, maar het robuuste middendeel en de linkervleugel werden er pas vijftien jaar later aangebouwd, toen er al 200 personeelsleden in de fabriek en het kantoor werkten. Dat resulteerde in het grote, karakteristieke gebouw dat we nu kennen, waaraan niets meer is te ontdekken dat op de verschillende bouwfasen wijst. 

Deze informatie is niet nieuw, maar nu is er een prachtige grote foto uit 1912 opgedoken, waarop het begin van deze enorme aanbouw is vastgelegd. De Vlaardingse kunstschilder Jan Prins die deze afbeelding jaren geleden al verwierf op een antiquiteitenmarkt, heeft deze geschonken aan het Stadsarchief Vlaardingen. Links op de ruim honderd jaar oude foto is te zien dat de vloer tussen begane grond en souterrain al is doorgetrokken en dat er werklieden bezig zijn. De prachtige deur van wat nu de rechtervleugel is, zou vervangen worden door een symmetrische raampartij, omdat de imposante entree met brede trap in het grote middengedeelte zou komen. De heer met hoed en meetstok in de hand, links naast de deur, is vermoedelijk architect Pleun van den Berg (1863) die het gebouw ontwierp.

Het Stadsarchief  Vlaardingen, dat ook het archief van de N.V. Hollandia beheert, is erg content met deze schenking.

 

Hollandiagebouw 

Op het gebouw, zoals we het nu nog kennen, staan hoog in de gevel twee Latijnse spreuken: Labor improbus omnia vincit (noest werk overwint alles) en Nil sine magno labore (Niets zonder grote inspanning). Achter het gebouw lag vroeger een fabriek waar vooral gecondenseerde melk werd gemaakt van de melk van boeren uit de omgeving. De melkbussen gingen per schuit naar Vlaardingen en het eindproduct kon per schip of via het spoor verder werden vervoerd.