Binnenstadsmanager (ingezonden brief)

25-04-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Ronald Huiskens, eigenaar van Lunch, Pie & Giftshop Veerplein 18 blikt achteruit…en vooruit op de presentatie van de nieuwe binnenstadsmanager. Deze wordt voorgesteld vanmiddag om 17.00 uur in Berlijn aan de Westhavenplaats.

 


Vanmiddag is er een heugelijk moment voor de binnenstad van Vlaardingen. Althans laten we het met z’n allen hopen dat er een enorm gemotiveerde binnenstadsmanager wordt gepresenteerd die de Vlaardingse binnenstad naar een beter vaarwater koerst en de haringkoppen en vele anderen achter zich aan krijgt. Een traject van 6 jaar heeft daarmee uiteindelijk haar eindstation bereikt. 6 jaar, hoor ik u zeggen? Dat was toch iets van vorig jaar? Nee dat loopt al een stuk langer.

Het bestuur Stichting stadshart ondervond grote verschillen in de betrokkenheid en inzet van ondernemers van voor en na de start van de crisis in 2008/2009. Vele actieve zelfstandige ondernemers moesten noodgedwongen hun personeel ontslaan en zelf meer en meer uren doorbrengen in hun onderneming. Dit ging ten koste van de inzet voor de winkeliersverenigingen. Niet alleen de inzet, maar ook de financiële bijdragen aan de diverse activiteiten werden steeds minder. Daarnaast viel de financiële steun van de gemeente weg en het Fonds Schiedam Vlaardingen ging een andere koers varen waarbij iedere bijdrage aan commercie werd uitgesloten. In een notendop mijn start als voorzitter van Stichting Stadshart. Een zwaar aangeschoten schip en geen geld om de boel weer te repareren. Missie: de financiën moeten op orde komen en iemand moet de ondernemers gaan ondersteunen en begeleiden voor een betere binnenstad. Klinkt als een uitdaging en dat was het ook.

Een pad werd uitgezet om de benodigde middelen te verkrijgen. Een ondernemersfonds waar al een aantal jaren eerder naar werd gevist zonder vangst kon uitkomst bieden. Na een aantal expedities naar andere steden en vele gesprekken in Vlaardingen bleek er een brede behoefte te zijn aan gemeenschappelijke initiatieven en financiën. De koers werd uitgezet en de Industriële Kring Vlaardingen en de gemeente sloten aan. Het ondernemersfonds werd 2 jaar later opgericht.

Het eerste deel van de missie was behaald. Financieel kreeg de binnenstad (en de rest van ondernemend Vlaardingen) iets meer armslag. We lagen op koers. Op naar een betere ondersteuning voor de binnenstad en haar ondernemers. De gemeente die eerder wel een flinke financiële steun kon geven aan Stichting Stadsherstel ( niet te verwarren met Stichting Stadshart) liet nog enige tijd op zich wachten om gemeenschappelijk te werken aan binnenstadsmanagement, maar 2 jaar later werd er wel gehoor aan gegeven.

Direct starten met een binnenstadsmanager had niet de voorkeur. Een brede ondersteuning vanuit de binnenstad, extra partners aantrekken en de bekendheid van de functie moet de draagkracht en het bijkomende kostenplaatje mogelijk maken om voor een langere periode binnenstadsmanagement veilig te stellen. De functie kwartiermaker werd geboren en die kreeg zijn opdrachten mee.

De kwartiermaker wilde onderscheidend zijn van de rollen die hij eerder had vervuld in de binnenstad en maakte kwartier. Partijen werden bij elkaar geroepen, actiegroepen werden opgericht en al snel kon je proeven dat er iets gebeurde. Niet alleen zichtbare activiteiten werden gekleurd ingezet, maar ook op bereikbaarheid, de rijke historie en de verbindingen en routes via land en water werden acties ondernomen. De groep met enthousiastelingen werd steeds groter en vulde elkaar goed aan. De opdracht aan de werkgroepen was helder: verzin iets voor nu en voer dat direct uit en kijk naar wat je graag voor de stad wenst in de nabije toekomst. Niet alleen praten, maar zeker ook doen! Mensen moeten zich WELKOM! voelen in onze binnenstad.

In de 7 maanden als kwartiermaker zijn er meerdere stappen gemaakt met elkaar, maar dat is maar een begin. Een begin waar de binnenstadsmanager kan verder gaan om deze leuke stad naar beter viswater te loodsen. Ik hoop dat er een goede keuze is gemaakt en dat de aangestelde binnenstadsmaner met passie en overtuiging zijn werk gaat doen en partijen kan verbinden en krachten kan bundelen. Wie het gaat worden blijft voor ondergetekende nog even een verrassing.

Een uitnodiging heeft zijn voorganger, de kwartiermaker niet mogen ontvangen…. Ook dat is Vlaardingen hoor ik dan zeggen……. Er is in mijn ogen dan ook nog genoeg te doen ;-)

Ik wens de binnenstadsmanager heel veel succes en vooral veel plezier in het uitoefenen van zijn functie. Iedereen die het positief voor heeft met de stad draag ik een warm hart toe, want Vlaardingen is echt leuk en meer dan waard om zich verder te ontwikkelen!

Ronald Huiskens

 


Gerelateerd