Bloedheet en hagel

17-07-2022 Nieuws Dick van der Pijl

VLAARDINGEN/LIMOUSIN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Dick van der Pijl (Frankrijk).

Bloedheet en hagel, ja dat gaat samen. Dat zou je niet verwachten maar het is echt waar. Al een paar maanden hebben we hier in zuidwest Frankrijk schitterend weer.  Vandaag, zondag, worden er temperaturen van rond de veertig graden verwacht.  Het is erg droog vandaar dat er steeds meer bosbranden zijn. Er valt gewoon veel te weinig regen. Wel hebben we een paar weken geleden een hagelbui gehad. Geen gewone hagelbui. Het was die dag al benauwd warm geweest maar opeens om even over negen in de avond hoorden we een raar geluid buiten. Een geluid dat we nooit eerder hadden gehoord. Het leek wel of er stenen op het dak gegooid werden. We renden naar buiten onder het afdak en het was echt ongelooflijk. Hagelstenen groter dan golfballen maar zeker zo hard, vielen in het gras en natuurlijk ook op het dak. Nog nooit zo iets gezien.

Door onze paniek rende ons hondje ook naar buiten en was ineens verdwenen. Ik wou nog even kijken waar zij gebleven was en stak mijn hoofd onder het afdak vandaan maar ik werd bruut door mijn vriend Chris naar binnen getrokken. Hij was bang dat ik door zo’n ijskogel geraakt zou worden. Vrij snel ging de hagelbui over in een enorme stortbui. Tot onze verbazing was het dak van het terras zo lek als  een mandje geworden. Het water stroomde door het dak heen. Waar de lekkage vandaan kwam was moeilijk te zeggen daar onder de dakplaten een houten dakbeschot zit.

Toen enkele tientallen minuten later de bui was opgehouden hebben we de schade kunnen opmaken. Eén dakhelling van de terrasoverkapping was een zeef geworden. Een groot deel van de pvc dakplaten was vernield door ijskogel inslagen. De hond en de kat kwamen weer tevoorschijn en hadden het gelukkig overleefd. Waarschijnlijk dekking gezocht onder de auto’s, die trouwens ook een aantal deuken hadden opgelopen op het dak en de motorkap. De verzekering dekt de schade ……. maar niet het eigen risico !

Dick van der PijlGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date