Boeien voor boa's in Vlaardingen

16-04-2020 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – “Vlaardingse Boa’s krijgen wél pepperspray” kopte collega’s van een ander medium gisteren. Die conclusie was wat voorbarig (en inmiddels aangepast) want zover is het nog lang niet. Er gaat binnenkort wel wat veranderen voor de medewerkers van de afdeling Toezicht en Handhaving. Ze krijgen handboeien om beter toegerust te zijn, net als in Schiedam. Of er net als in Schiedam ook bodycams worden aangeschaft hangt af van de financiële situatie van de gemeente: is er straks nog wel geld genoeg hiervoor?

Afgelopen weekend moesten een behoorlijk aantal handhavers in Rotterdam zich verweren tegen een grote groep mensen die het niet nauw namen met de coronaregels. Dat werd een vechtpartij en daarna werd de roep om betere middelen om zich te verweren in dat soort situaties groter. Veel boa’s willen graag pepperspray of een wapenstok, of mogelijk beide. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam vindt dat echter voorlopig een stap te ver. Het geweldsmonopolie ligt bij de politie en niet bij anderen, aldus Aboutaleb.

Burgemeester Bas Eenhoorn van Vlaardingen heeft over de uitrusting en toerusting van boa’s wel sterke ideeën, maar is natuurlijk ook gehouden aan de wet en de regels voor het gebruik van geweld en geweldsmiddelen. Een discussie met collega’s over bijvoorbeeld pepperspray ziet hij wel zitten, terwijl collega Lamers van Schiedam dat juist weer niet nodig vindt.

Eerst moet echter de minister daar wat van vinden en feitelijk ook de Tweede Kamer. Voorlopig zullen de handhavers in Vlaardingen  het met handboeien moeten doen, en niet eerder nadat ze daar uitgebreid voor getraind zijn. Die trainingen liggen nu stil vanwege de coronacrisis, dus zullen ze het vooralsnog moeten hebben van hun gezag, overredingskracht en mensenkennis. En anders de politie bellen voor assistentie.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date