Bouw Medisch Centrum Hoog Lede gestart

26-06-2018 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – De kogel is door de kerk, of liever gezegd, de palen zijn de grond ingeslagen. Gisteren was de officiële start van de bouw van Medisch Centrum Hoog Lede in de wijk Park Hoog Lede en dat werd feestelijk gevierd door initiatiefnemers en huisartsen Jasper de Wit en Henk Jan Verzijl, samen met familie, vrienden, een aantal patiënten en collega zorgverleners die straks ook in het medisch centrum hun praktijk vestigen.

Bijna twee jaar geleden zijn de eerste handtekeningen gezet voor de koop van de grond en sindsdien zijn er rechtszaken aangespannen en protesten geweest van een relatief kleine groep bewoners van Park Hoog Lede, die de komst van het medisch centrum op zijn zachtst gezegd ‘niet zagen zitten’. Soms ontaardden die protesten zelfs  in ‘ordinaire scheldpartijen' , onder meer tijdens een bijeenkomst in het stadhuis met de gemeenteraad. Tot tweemaal toe moest er een omgevingsvergunning aangevraagd worden maar uiteindelijk vonniste de rechtbank in mei jongstleden dat de bouw definitief kon doorgaan.

De eerste van de 111 heipalen gingen gisteren de grond in, waarbij ook wethouder Arnout Hoekstra en voormalig wethouder Hans Versluijs aanwezig waren. De bouw van het Medisch Centrum Hoog Lede zal een maand of negen in beslag nemen waarna, zo verzekerde huisarts Jasper de Wit, de feestelijkheden van gisteren nog eens ‘dik overgedaan zullen worden’.

De Wit en Verzijl hebben ‘een lange adem gehad’ en nog steeds zijn er momenten dat een enkele omwonende zijn of haar ongenoegen laat blijken. Zo werd De Wit onlangs, bij het doorkruisen van de wijk met zijn fiets, van één van de balkons uitgescholden.

Er lopen nog wat procedures die omwonenden hebben aangespannen tegen de bouw; zo dient er op 5 juli bij de rechtbank in Rotterdam een kort geding (eerder had de rechtbank geen tijd) tegen het heien en er loopt ook nog een bodemprocedure tegen de bouw. Naar verwachting, en uitgaand van de eerdere vonnissen van de rechters, zal de groep die deze procedures aangespannen heeft ook hier weer ‘bakzeil halen’. Overigens loopt er ook nog een bezwaar tegen de bouw van een aantal 'rijtjeswoningen' elders in de wijk; dit zijn er enkele meer dan oorspronkelijk gepland en ook hier is een aantal omwonenden het niet mee eens. Ook de bouw van die woningen loopt daardoor vertraging op.Gerelateerd