Brieven geus Cor Remmerswaal naar Stadsarchief

27-02-2015 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Maandag 2 maart vindt in het stadhuis, in een besloten bijeenkomst met de Vlaardingse familie Remmerswaal, een bijzondere overdracht plaats. Het gaat om een vijftigtal brieven en kaarten die Cor Remmerswaal, lid van het Geuzenverzet, vanuit diverse concentratiekampen aan zijn vrouw en kinderen schreef.

Cornelis Jacobus Remmerswaal (1905-1945) werd op 24 februari 1941 door de Duitsers gearresteerd vanwege zijn lidmaatschap van de Geuzenverzetsgroep. Hij bracht daarna ruim vier jaar door in de concentratiekampen Buchenwald, Lublin, Auschwitz en Mauthausen-Gusen. In Gusen kwam hij – enkele dagen voor de bevrijding van het kamp door de Amerikanen – op 29 april 1945 om het leven. Hij ontving postuum het Verzetsherdenkingskruis.

De brieven die hij uit de diverse kampen naar huis stuurde, zijn al die jaren door zijn vrouw Paulina Remmerswaal-Brobbel (1909-1999) en later door zijn dochter Annie zorgvuldig bewaard. Samen met foto’s en andere memorabilia worden ze maandag door de drie kinderen en een kleinkind van Cor Remmerswaal overhandigd aan burgemeester Bert Blase. Voorafgaand hieraan zullen Cor van der Hoek en Bert Remmerswaal in een presentatie aandacht geven aan hun oom Cor.

De brieven en de andere papieren zullen ‘voor het nageslacht’ veilig worden opgeslagen in het depot van het Stadsarchief aan het Plein Emaus.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date