Broekpolder veilig voor recreatie

22-04-2015 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Onderzoek van de GGD naar de gezondheidsrisico’s van recreatie in de Broekpolder heeft uitgewezen dat er, bij de huidige vormen van recreatie, geen gezondheidsrisico’s zijn.  Dat staat in het adviesrapport van de GGD. Vanwege het meer intensieve contact met de bodem en het water bij de Mudrun en de Survivalrun is de GGD gevraagd om mogelijke gezondheidsrisico’s van deze en andere vormen van recreatie in de Broekpolder te beoordelen.

Rapport GGD

Het onderzoek van de GGD heeft zich gericht op vijf scenario’s: gewone recreatie (fietsen en wandelen op de paden), intensieve recreatie (mountainbiken, trainen voor de survival), Mudrun en survivalrun, spelende kinderen in het Struinbos/Klauterwoud en spelende kinderen in de kreek bij het Struinbos/Klauterwoud.  In het rapport staat: ‘Op basis van de verstrekte meetgegevens en een worst-case scenario is de inschatting dat de chemische verontreiniging van de bodem en het oppervlaktewater van de Broekpolder niet leidt tot een risico voor de gezondheid van de bezoekers van het gebied. Dit geldt zowel voor reguliere recreatie zoals wandelen en fietsen als voor de Mudrun, survivalrun en survivaltrainingen.’ Adventure Vlaardingen, de organisator van deze activiteiten, heeft aangegeven waar precies de route loopt. Deze locaties zijn meegenomen in het onderzoek.

In het rapport staat ook dat huidirritatie (jeuk en uitslag) door contact met modder en water niet helemaal kan worden uitgesloten. Huidirritatie kan ook veroorzaakt worden door contact met (water)planten, algen en andere organismen. Hierbij speelt ook een rol of iemand een gevoelige huid heeft. Eventuele huidirritatie zal in het algemeen snel over gaan. Dit geldt voor mudruns en contact met natuurwater in het algemeen en daarmee ook voor de locatie Broekpolder.

Wethouder Ruud van Harten is blij met de uitslag van het onderzoek: “Er zijn al vaker onderzoeken gedaan naar de bodemkwaliteit in relatie tot de recreatie in de Broekpolder. Ik ben dan ook niet verbaasd over deze uitslag. Een aantal locaties is ook gesaneerd. Bijvoorbeeld het Klauterwoud, daar is de grond eerst gesaneerd voordat er een speellocatie van is gemaakt.”

Hans van der Have, betrokken bij de organisatie van de Mudrun en Survivalrun is blij met de uitslag van het GGD-onderzoek: ,,Ik had het eigenlijk wel verwacht dat het veilig zou zijn. Natuurlijk zitten er aan sportactiviteiten altijd risico’s, maar vervuilde grond met gevolgen voor de gezondheid van de deelnemers is geen risico waar je anderen aan bloot wilt stellen. Deze activiteiten worden al jaren georganiseerd en nooit is er een aanwijzing geweest dat er iets mis zou zijn. Komende Survivalrun op 1 juni is dan ook al helemaal vol qua inschrijvingen en de Mudrun op 13 september belooft ook weer een succes te worden’’.

Niet zwemmen

Het oppervlaktewater en de kreek van de Broekpolder zijn geen officieel zwemwater. Gebruik van het water is op eigen risico, zoals altijd geldt bij niet officieel zwemwater. Dit water maakt dan ook geen deel uit van het parcours van de Mudrun of de Survivalrun.

 Gerelateerd