Burgemeester sluit woning vanwege illegale prostitutie

17-10-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Een woning aan de Fazantlaan in Vlaardingen is op 16 oktober op last van de burgemeester voor drie maanden gesloten. Omdat er sprake was van bedrijfsmatige prostitutie is de woning aangemerkt als seksinrichting.

Tijdens een controle in september door het regionale controleteam prostitutie  zijn een prostituee en een telefoniste aangetroffen. De prostituee huurde een kamer in de woning. Het regionale controleteam prostitutie is een samenwerkingsverband tussen de AVIM (Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel) en Toezicht en Handhaving.

Sinds 21 juni 2019 is de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening 2019 (APV) vastgesteld. Hierin is opgenomen dat een seksinrichting gesloten kan worden als het wordt geëxploiteerd zonder geldige vergunning. Om een seksinrichting te exploiteren is op grond van de APV van de gemeente Vlaardingen een vergunning nodig. Aan deze vergunning is een aantal eisen verbonden waaronder gedragseisen voor de exploitant en leidinggevende. In Vlaardingen is één seksinrichting/escortbedrijf toegestaan.

Illegale prostitutie en mensenhandel
Illegale prostitutie is zeer ongewenst omdat deze vorm van prostitutie zich op elke manier aan de regels en toezicht onttrekt. Er is vaak sprake van situaties waarin sekswerkers, over het algemeen vrouwen, onder omstandigheden hun werk uitvoeren die te wensen overlaat. Er is geen controle vanuit de GGD, geen enkele vorm van beveiliging en in sommige gevallen is er sprake van gedwongen prostitutie of uitbuiting.Gerelateerd