Burgemeester worden? Solliciteren maar!

13-06-2016 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN - De vacature van burgemeester van Vlaardingen is opengesteld en wie wil mag solliciteren. Niet iedereen maakt echter kans, je moet wel wat bestuurlijke ervaring ‘meebrengen’. Als je al burgemeester bent maar je wilt weleens van plek wisselen, dan heb je al wat ‘bonuspunten’. Voormalige of zittende wethouders doen het ook wel goed, maar meestal worden die weer geen burgemeester in de plaats waar ze wethouder waren of zijn. In de grote steden speelt vaak ook nog eens politieke afkomst mee; in Den Haag, Utrecht, Amsterdam en Rotterdam zullen nooit gelijktijdig vier burgemeesters van de PvdA of de VVD ‘zitten’. Een beetje vreemd wel, want een burgemeester moet boven de partijen staan. Maar dat is nu eenmaal het ‘spel’.

Wie zich alvast in wil lezen kan dat doen via deze link   waar veel informatie te vinden is, waaronder de profielschets en de opmerkingen die verschillende inwoners hebben gemaakt over de kwaliteiten van een nieuwe burgemeester. Solliciteren zelf kan via een digitaal formulier, makkelijker kunnen we het niet maken, dat hier !  te vinden is. Inloggen met je DigID.

De meeste kandidaten zullen geen onbekenden zijn voor Commissaris van de Koning (CvdK) Jaap Smit. Mogelijk dat Smit zelf bij een receptie hier en daar wat mensen voorzichtig polst of vraagt ‘is dat niks voor jou ?’ Zeker weten doen we dat niet, want vanaf nu speelt zich alles in het diepste geheim af. Als er een aantal kandidaten door de CvdK aangedragen wordt zullen de gesprekken met de Vertrouwenscommissie zich verder afspelen in hotelkamers ver weg, Maarssen of Abbenbroek of waar dan ook. Zolang het maar buiten het bereik en het gezichtsveld is van de lokale media. Niets mag uitlekken.

De huidige interimmer, Bert Blase, heeft eerder laten weten dat hij niet zal solliciteren. Begrijpelijk, want er spreekt niet veel vertrouwen uit een gemeenteraad die jou niet gelijk ‘naar voren schuift’ bij de CvdK,  maar die vasthoudt aan een procedure. Voor Bert Blase zijn er meer kansen, want er staan nog wat andere vacatures open. Zo zoeken ze een burgemeester in Hardinxveld-Giessendam, in Papendrecht, in Leidschendam-Voorburg en in Delft. En dat is alleen nog maar Zuid-Holland. De eerste twee genoemde gemeenten zijn wel wat klein, respectievelijk 17.775 en 32.276 inwoners. Leidschendam-Voorburg begint er al meer op te lijken met iets meer dan 74.000 inwoners maar Delft spant natuurlijk de kroon, letterlijk en figuurlijk: ruim 101.000 inwoners en regelmatig mag je er leden van het Koninklijk Huis ontvangen. Een tikje ijdelheid is onze burgemeester Blase niet vreemd, dus Delft zal hem wel wat lijken.

En wie dan naar Vlaardingen solliciteren ? Dat is koffiedik kijken, maar voormalig wethouder van Leefbaar Rotterdam Marco Pastors zou een kandidaat kunnen zijn. Eentje die zijn mond altijd vol had over veiligheid. Daarnaast schijnt voormalig burgemeester Onno Hoes van Maastricht beschikbaar te zijn. Die moet dan wel iets zorgvuldiger zijn privé beslommeringen ‘afdekken’. In ieder geval, over een half jaartje weten we het.

Gerelateerd