Chaos bij het stemmen tellen in Soenda!

28-03-2019 Nieuws Erik Meijer

VLAARDINGEN - Afgelopen dinsdag werd bekend dat er 275 stemmen 'kwijt' waren op een Vlaardings stembureau. De verkiezingen voor de Waterschappen zijn misschien niet de meest aansprekende of de belangrijkste maar zelfs dan hoop je toch dat de stemmen met grote zorgvuldigheid worden geteld. Je moet op het eindresultaat kunnen vertrouwen. Voor wat betreft het stembureau in Zorgcentrum Soenda blijkt dat allesbehalve het geval. Daar misten dus 275 stemmen.

Reden genoeg om eens verder te kijken dan onze neus lang is. Dat kan overigens eenvoudig op de website van de gemeente Vlaardingen waar van alle stembureaus alle resultaten zijn in te zien. Wij zijn ons eerlijk gezegd kapot geschrokken van wat we in het geval van stembureau 6 (Soenda) te zien kregen. 'Rommelig' is een fors understatement voor het proces verbaal van dit stembureau. 

Eindresultaten zijn doorgekrast en met een andere kleur pen weer ingevuld. Door wie? Op welk moment? Het blijft onduidelijk. In de bijlagen wordt het nog vreemder. Ook hier weer twee verschillende kleuren pen, waarschijnlijk ook door twee verschillende mensen ingevuld. De nummer 2 op de lijst van de PvdA krijgt bijvoorbeeld 26 stemmen toebedeeld; met een zwarte 2 en een blauwe 6 erachter. Raadselachtig.

Overigens bleven ook domweg slordige telfouten onopgemerkt. Zo komt de PvdA 1 stem tekort en CU/SGP zelfs 3 door slordig tellen. Dat lijkt natuurlijk niet veel maar als je op een van deze partijen stemde op dit stembureau en je realiseert dat het dus om jouw stem gaat, ligt dat al anders.

Er is meer dat vragen oproept. Zo hebben de lijsttrekkers van maar liefst drie partijen op dit stembureau geen enkele stem gehaald. Volgens het proces verbaal (eindresultaat van het stembureau) dan. De lijsttrekkers van de VVD, Water Natuurlijk en de CU/SGP kwamen in Soenda uit op 0 stemmen. Dat is niet alleen curieus, het is ook buitengewoon onwaarschijnlijk omdat het gros van de kiezers gewoon het bovenste vakje inkleurt. Controle van de processen verbaal van de overige stembureaus leert dat nergens anders deze lijsttrekkers zonder stemmen bleven.

Het lijkt erop dat bij het tellen van de stemmen fout op fout op fout is gestapeld en dat ondergraaft natuurlijk het vertrouwen dat we kunnen hebben in een eerlijke en correcte weergave van de verkiezingsuitslag. Met de Europese verkiezingen in het vizier is er alle reden om de zaken tijdig op de rails te krijgen. De gemeente Vlaardingen geeft aan op dit moment niet op onze bevindingen en vragen te kunnen reageren omdat ook de Fractie Boers al vragen over de vermiste stemmen heeft gesteld.Gerelateerd