China Garden: Slopen en met Kerst weer open

30-08-2018 Nieuws Redactie

Jun Chou met een foto van het oude "De Maas" en het nieuwe restaurant

VLAARDINGEN – Restaurant China Garden aan de Maasboulevard, ook wel bekend als ’t Platje, wordt binnenkort gesloopt en herbouwd. Verliest de stad daarmee een icoon waar veel Vlaardingers kind aan huis zijn? Niet als het als Jun Chou en zijn familie ligt, want in de nieuwbouw komt juist wat meer terug van de oude glorie van de eerste decennia van de vorige eeuw: de tijd dat de bijnaam “het Platje” werd gegeven aan Café Restaurant De Maas, dat toen nog een terras op de eerste etage had. Slopen en verbeteren dus, aldus Jun Chou, zoon van de restauranteigenaren die er in 1980 begonnen. Diverse media kwamen de laatste tijd langs, benieuwd naar de plannen en ook wij spraken met hem.

,,Het besluit om te slopen is gevallen binnen de familie in 2012’’, vertelt Jun Chou. ,,Het andere alternatief was renoveren, maar dat zou vooral neerkomen op ‘lapwerk’. Er zijn funderingsproblemen, het gevolg van het verkeerd herstellen van de kades hier, waar tot tweemaal toe een schip tegen was gevaren’’. De daarop volgende procedures om compensatie voor de schade te krijgen vanuit de gemeente duurden blijkbaar nogal lang, maar Jun Chou wil dat hoofdstuk achter zich laten.

Jun Chou:,,De grondige aanpak van het slopen en herbouwen geeft echter wel meer, veel meer mogelijkheden. Om delen terug te laten keren die er vroeger ook waren, zoals het oorspronkelijke Platje, het terras op de eerste etage. We hebben met hulp van het Stadsarchief foto’s ervan gekregen, zoals dat in de jaren 1910-1920 was. We bouwen straks feitelijk een stukje erfenis terug. En misschien voegen we die bijnaam ook wel terug aan de naam op de gevel’’.

Naast een terras komen er meer voorzieningen zoals een lift, wat de toegankelijkheid voor minder validen vergroot. En de wateroverlast zal tot het verleden behoren omdat de entree wat verhoogd wordt: met onder meer ‘rolbanen’ voor rolstoelen. China Garden zal ook de openingstijden gefaseerd gaan uitbreiden. ,,Overdag zul je hier straks ook terecht kunnen, op de begane grond’’, vervolgt Jun Chou. ,,Voor een hapje, drankje en lekker een krantje lezen. Voor al die ouderen die regelmatig naar ’t Hoofd komen wel zo prettig. Overigens zullen de huidige bankjes naast het restaurant gewoon blijven hoor’’.

Het uitzicht over de Nieuwe Maas zal in het restaurantgedeelte belangrijk blijven: waar je ook zit, je kunt altijd het water zien. Het aantal plaatsen zal zelfs ongeveer verdrievoudigen, met de mogelijkheden op de begane grond en de tweede etage, inclusief terras. Zullen de kosten die daarmee gepaard gaan wel terugverdiend kunnen worden? Jun Chou: ,,We hebben natuurlijk een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren. Er wordt de komende jaren in de omgeving veel gebouwd, waarbij we er vanuit mogen gaan dat er daardoor ook meer bezoekers zullen komen. Dus we denken dat het wel gaat lukken om rendabel te zijn. Mijn ouders waren bovendien al verliefd op deze plek en veel Vlaardingers volgden hen daarin in de afgelopen decennia.’’  Is het voorbarig om nu alvast te reserveren voor Kerst 2019? ,,Het ontwerpen en plannen is een proces geweest van 5 jaar en nu gaat het dan echt gebeuren’’, besluit Jun Chou. ,,Wat de bouw betreft weet je feitelijk pas na afloop of je je huiswerk goed gedaan hebt, maar ook daar hebben we vertrouwen in. Binnenkort nemen we tijdelijk afscheid van al onze klanten, vlak voor de sloop, maar in het vierde kwartaal gaat het dan echt gebeuren: slopen en (naar verwachting) voor Kerst (2019) weer open’’.


Gerelateerd