College wil aandelen Stadsherstel aankopen

21-09-2017 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Kort geleden maakte het college bekend dat het aandelen ter waarde van €100.000 wil aankopen van het Stadsherstel Maassteden BV. Het bedrijf zal onder meer zorg dragen voor het aankopen van met verval en met sloop bedreigde monumenten en de restauratie daarvan.
Het bedrijf Stadsherstel Maassteden is opgericht om zich in te zetten voor het herstel en behoud van het historische karakter van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Het bedrijf wil dit doen door het kopen en restaureren van bedreigde monumenten en beeldbepalende panden, de panden een passende bestemming te geven en te exploiteren.

Daarvoor is wel een investering nodig van de drie gemeenten. Stadsherstel kan starten nadat Maassluis €50.000 aan aandelen afneemt, de gemeente Vlaardingen en Schiedam elk €100.000,- aan aandelen afneemt en het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. aandelen aankoopt voor een bedrag van €250.000. Het bedrijf kan vervolgens eigen vermogen genereren.

Stadsherstel Maassteden BV lijkt een ‘spin-off’ van Stichting Stadsherstel Vlaardingen. Eén van de initiatiefnemers is Paul Smolders, de projectleider van Stichting Stadsherstel Vlaardingen, die van 2011 tot en met 2014 heeft bestaan. In die periode is er in totaal €1.500.000 naar de Stichting Stadsherstel gegaan, grotendeels opgebracht door Het Fonds Schiedam-Vlaardingen e.o. en een kleiner deel, €30.000 door de gemeente Vlaardingen.

Met een opsomming in 2016 van de resultaten van Stichting Stadsherstel Vlaardingen schetst de gemeente een bijzonder positief beeld: 55 panden aan de Hoogstraat zijn ‘aangepakt’, variërend van een eenvoudige schilderbeurt tot en met een complete renovatie en 27 nieuwe ondernemers vestigden er zich (waarbij er ook weer 16 verdwenen). In 2016 verklaarde de gemeente, toen de eerste contouren van Stadsherstel Maassteden BV zichtbaar waren: ,,Wij verwachten, en gaan er vanuit, dat de nieuwe Stadsherstel Maassteden net zulke positieve resultaten kan boeken als de Stichting Stadsherstel heeft gedaan’’.

Op deze vaststelling viel feitelijk nog wel wat af te dingen. Er kwamen of stonden na ‘vertrek’ van Stichting Stadsherstel Vlaardingen nog wel behoorlijk wat panden leeg, waarvan er pas later weer wat bezet werden, maar zonder stimulans of tussenkomst van wie dan ook.

Gerelateerd