Column: Gaan wij een mooie zomer tegemoet?

27-05-2017 Nieuws Kor de Jong

Het lijkt er wel op, ook wij kijken er naar uit en ook weer tegenop. Zweten onder ons veiligheidsvest. Meestal is het met mooi weer drukker op straat, mensen buiten, terrasje pakken, even er nog op uit. Ook afgelopen week goed te merken; midden in het centrum lag er een man op straat. Hij lag er laveloos bij en was niet echt aanspreekbaar.

Niets doen is geen optie zeggen ze mooi in allerlei politieseries dus ook wij maar. Laten liggen is de man een gevaar voor zichzelf en wellicht de komende uren voor anderen. Nog een bijkomend probleem waren de pollers op het Veerplein. De man aan de ene kant en wij aan de andere. Uiteindelijk werd het slepen, met hulp van een omstander de man in de bus gefrommeld. Ethisch? Nee. Kon het anders? Nee!

Eerst maar even, hééél zachtjes naar ons eigen bureau gereden om de man rechtop te zetten. Hier hadden wij een paar man voor nodig. Daarna door naar bureau West om de man zijn roes uit te laten slapen. Omdat wij echt aan een dood gewicht moesten trekken waren er vier man nodig om de man nog enigszins op een normale wijze een SOP cel in te krijgen. De volgende dag mocht de man, met uiteraard een bekeuring voor openbare dronkenschap het perceel verlaten. Nu zal niet iedereen die eens alcohol nuttigt zo op straat te vinden zijn, dit zijn uitzonderingen. Maar kijk wel uit, alcohol en dit mooie weer kunnen rare effecten veroorzaken.

Ik kan even geen bruggetje verzinnen naar het volgende onderwerp. Maar dit is belangrijk genoeg om het er deze keer bij te doen.

De babbeltruc, echt,  ik kan het niet genoeg zeggen. Dit is echt een plaag en vaak worden oudere mensen hier de dupe van. De meest bizarre smoezen worden verzonnen om binnen te komen. Gisteren hoorde ik via de portofoon vanuit een andere eenheid dat een jongeman bij een oudere vrouw aan de deur was geweest met twee bossen bloemen of hij deze mocht ruilen voor een glas water, binnen dan. Gelukkig was deze vrouw goed bij de pinken en weigerde zij de zelf verzonnen uitnodiging. Dan maar geen bloemen. Maar een volgend slachtoffer trapt er wellicht in.

Ik kan ook niet echt aangeven welke truc zij gebruiken, het zijn er teveel. Alles gooien die gasten in de strijd om bij u achter de voordeur te komen. En eenmaal binnen gaan zij echt los en staan er zo een paar meer snuiters binnen bij u in de woonkamer.

Laat gewoon niemand binnen, sommigen zeggen dan: ''zijn wij dan niet meer sociaal''?  Jawel hoor, maar je kan geen risico meer nemen. En uiteindelijk blijft de keus aan u!

Als u dit leest denkt u, niet voor mij! Gelukkig, maar wilt u dan nog wel even uw kwetsbare dierbaren waarschuwen!

Kor de JongGerelateerd