Column: Gemiste kans of gepakte kans?

29-04-2017 Nieuws Kor de Jong

Veiligheid, boeven pakken, leefbaarheid,  prenten schrijven, GGZ, jeugd,  hulpverlening en dat 24/7. Nu is mij gevraagd om hier regelmatig over te berichten via Vlaardingen24. Gun mij een beetje de tijd om mij hierin te bekwamen. Het is niet de bedoeling een Baantjer of een Jan Willem van de Wetering te gaan worden (ik weet het, ik weet het, dat kan ik ook niet). Ik mag uit mijn eigen ervaringen putten of die van mijn collega-wijkagenten en agenten van het basisteam.

Als eerste pakken wij er de burenruzie even uit. Neem nu de wijkagent met het rondje om het blok, surveillance door de wijk, lijkt met de handen op de rug bijna op niet werken. Maar vaak is dit lopen onze  grootste informatiebron waar wij uit putten. Ook langlopende burenruzies, die eigenlijk al weer vergeten waren, komen dan spontaan weer aan bod. ,,Mijn buren maken tot diep in de nacht herrie, ik kan er niet van slapen. Ik hoor hun kinderen de hele nacht spelen boven mij. Doe er eens wat aan!’’ 

Vaak steevast antwoord van onze kant: ,,Wat heeft u zelf al ondernomen om de overlast te stoppen?’’ Ja en dan blijkt dat er vaak nog geen contact is geweest. Gemiste Kans! ,,Dat ga ik niet doen, want die meneer is erg agressief, en zijn hond ook en de kinderen bijten, dus jullie (de politie) moeten het oplossen.’’ 

Toch sturen wij aan op een stukje zelfredzaamheid. Mensen zijn vaak best in staat om in gesprek te gaan met hun buren. Blijkt dat uiteindelijk niet mogelijk te zijn dan vragen wij de mensen om bij overlast direct  te bellen met 0900-8844  en niet te wachten tot de volgende dag of totdat de wijkagent met zijn handen op de rug in de stad (of elders) aan het surveilleren is. Gemiste kans!

Direct bellen is dan noodzakelijk zodat de politie de overlast kan waarnemen en eventueel tot actie over kan gaan. Niet de meest populaire maatregel omdat hierna de onderlinge verstandhoudingen vaak ver te zoeken zijn. Een andere mogelijkheid en zeker door ons aangeraden is de 'BurenBemiddelaar',  een onderdeel van welzijnsorganisatie Minters, voor veel burenproblemen. Echt een idee om escalatie te voorkomen en dat u gewoon weer als buren met elkaar kunt omgaan. Zij zijn te bereiken onder  010 - 435 10 22. Vragen naar Loes van Delft. Bel ze gewoon eens!

Gepakte kans!

 Gerelateerd