Column: Goede voornemens

24-12-2016 Nieuws Suzanne Stevense

Voor het nieuwe jaar geen goede voornemens dit keer. Wel dezelfde als voorgaande jaren. Je kent het wel… sporten, gezonder leven, dat soort dingen. Wellicht weten jullie dat ik hier en daar in Vlaardingen 'Mini Biebjes' heb geplaatst, een klein kastje waar je boeken uit mag halen, en neerleggen voor een ander. 

In eerdere columns deelde ik met jullie mijn liefde voor het werk van kunstenares Candy Chang en haar prachtige participatie projecten. Blijmakers… dat zijn het. Ik heb een idee, en heb daar jullie hulp bij nodig. Genoeg ellende in de wereld, om de hoek en eigenlijk overal… Mensen zonder eten, zonder kleding, dak, familie. Laten we met elkaar een project starten.
 

Doorgeefkastje


Een heel klein kastje, uit de kringloop of zelf gemaakt. De kastjes komen op plekken te staan waar veel volk over de vloer komt. In dat kastje mag je iets neerleggen voor een ander, en of je haalt er iets uit voor jezelf of een ander. Dit kan zijn: een boek, een paar handschoenen, een zojuist geplukte bloem, een lief briefje, en noem maar op. Kleine blijmakers dus. 

Doorgeefkastjes zijn vooral bedoeld voor kleine attenties. In de kastjes liggen standaard een aantal briefjes, en op die briefjes mag je iets schrijven voor de ontvanger van jouw attentie. Misschien kun je iemand een dienst aanbieden, heb je bijvoorbeeld altijd eten over. Schrijf een briefje om te laten weten dat er een bord met eten klaar staat, de vinder zal je dankbaar zijn, is het niet voor de vinder, dan wel voor een ander. We kennen altijd wel iemand die hier een glimlach van zal krijgen. 

Schrijf een compliment, een zin uit een boek die jou ooit raakte, een stuk tekst van het lied waar jouw ogen van gaan stralen. Deel het. Gezocht briefjes zijn ook fijn, zo schrijf je een briefje met een vraag. Wie helpt mijn oudere buurvrouw bladeren te ruimen in haar tuin, daar zij slecht ter been is.

Je kunt er opschrijven wat je ervoor terug zou kunnen doen, bijvoorbeeld: een kopje koffie. Wel even een telefoonnummer achter laten is soms handig ;) Zo zijn er veel meer voorbeelden van kleine blijmakers. Of het nu een briefje is of een voorwerp. Bedenk je dat iets kleins voor jou, voor een ander heel groot kan zijn.
 

Die kastjes dus...


Ik maak ze in mijn schoollokaal, daar heb ik ruimte en materiaal om er een aantrekkelijk en kleurrijk kastje van te maken. Mocht je mee willen werken, kom gerust bij mij langs om aan je kastje te werken. In het verleden zijn de mini biebjes bij mij voor de deur regelmatig gesloopt. Dat weegt niet op tegen de positieve reacties en leuke ervaringen die het gebracht hebben in de wijk. Dus zal ik mij niet laten tegenhouden door mensen met andere bedoelingen. 

Ik schreef eerder al dat ik hulp nodig heb. Werk jij op bijvoorbeeld een: school, vereniging, culturele plek, in een ziekenhuis of waar dan ook.. en zie jij het wel zitten om dit oh zo sociale project deel te nemen door een kastje te willen plaatsen? Laat het mij dan weten, dan maak ik er 1 voor je, of jij maakt het zelf. Laten we proberen om op zoveel mogelijk plekken in Vlaardingen een 'doorgeefkastje' te plaatsen. Niet om vol te proppen met rommel waar niemand meer iets aan heeft, maar om vol te stoppen met lieve briefjes, geplukte madeliefjes en appeltjes voor de dorst. Voor iemand die je niet kent, en natuurlijk pak je er ook iets voor jezelf of een ander uit. 

We zijn geen wereldverbeteraars, daar hebben we meer voor nodig. Ik ben niet naïef, maar nu ik dit met jullie deel en typ, hoor ik toch een liedje in mijn hoofd...  “Heal the world....Make it a better place''  

Toch nog een goed voornemen blijkbaar... Fijne feestdagen! 

suzannestevense@gmail.com