Column: Ik vrees voor Sinterklaas dit jaar

02-12-2017 Nieuws Marjoleine van Aperen

Ik vrees voor Sinterklaas dit jaar.

Niet dat ik me onvriendelijk gedragen heb, het afval niet heb gescheiden, of onnodige schulden heb gemaakt. Ook dit jaar was ik weer behoorlijk verdraagzaam en had geenszins de intentie mensen op hun overtuigingen en gedragingen te beoordelen, mits dit de ander, die niet al aan een minderwaardigheidscomplex leed, schaadde. Maar, ik had angst, angst dat er geen zwarte Pieten ten tonele zouden verschijnen. Tegen witte of rode Pieten heb ik in principe niets, echter, ik hecht gewoon aan traditie, zolang dit, ook nu weer, een ander weldenkend mens, natuurlijk niet krenkt.

Ik meen, als ik zo de geschiedenis erop na sla, dat onze zwarte vriend niet tot doel heeft ons te herinneren aan de onderdrukking van zwarte mensen door blanke. Sinterklaas was een vriendelijke heilige, wat ook een unicum blijkt te zijn, die zwarte mensen welke slaaf waren geweest een mooie kans bood. De knechten waren er destijds blij mee en waren Sint Nicolaas zeer erkentelijk. Knechten inderdaad, assistenten ofwel P.A.’s van de Sint, dus, geen mensen met een veel lagere rang zoals men onder andere in India, vanuit het kastensysteem, nog normaal vindt en dagelijks in de praktijk brengt. Diegenen met een hogere in rang hebben veel meer kansen, aanzien etcetera. Zo is het met dit fijn kinderfeest niet; Sinterklaas wordt niet als belangrijker aangemerkt dan zijn Pieten, zij vormen een geolied team waarin zeer groot wederzijds respect is voor elkaar.

Of zwarte Piet nu zwart is van nature of omdat ie door de schoorsteen is gekomen, (een verhaal wat naderhand is verzonnen volgens Wikipedia ), de Nederlandsche mens viert met hem niet de slavernij of de afschaffing ervan. Ik heb nog nooit iemand horen zeggen uit te kijken naar het slavenfeest of het rond 5 december collectief zwartmaken van onze gekleurde medemens. Daarnaast lijkt het mij krenkend voor de kinderen en volwassenen zoals ik, die van nostalgie houden, onze pieterbaas opeens wit te zien wegtrekken. Voor de blanke mens is het overigens óók niet fijn dat juist een medekleurling, nota bene uit Turkije, met en heilige mijter rondloopt, aangezien menig paus heden ten dage ook niet zo ’n fijne connotatie heeft.

Ik ben blij dat ik ze in onze stad in het zwart rond zie dartelen, ze niet gediscrimineerd worden, aangevallen of mishandeld, want dát überall voorkomen, is toch waar het de zwarte- piethaters om te doen is.

Vol verwachting klopt mijn hart,
geeft 2018 koek of gard
Momenteel kijk ik uit naar het zalig avondje,
fijne Sinterklaas allemaal !


Gerelateerd