Column: Oranje boven

10-10-2015 Nieuws Ben Trooster

Wat zijn we af en toe toch een leuk dorp. We halen het landelijke nieuws weer eens……nu met de kleurenwaaier. Het vereiste kleurenpalet is komende Valentijnsdag jarig en wordt dan drie jaar. Destijds is, na een onderzoek door restauratiearchitect Kees Rouw, een aanzet gegeven tot het vaststellen hiervan. Een kleurhistorisch onderzoek bij panden aan de Hoogstraat diende als basis. Nu zou je verwachten dat met zo’n achternaam zwart niet ontbreekt, maar niets is minder waar. Géén zwart, geen oranje en ook onze Vlaardingse driekleur ontbreekt. De kleurenwaaier is na zijn aanbevelingen samengesteld door Annemarie Broek, die dan in één keer kleurendeskundige heet te zijn. ‘Dertig tinten saai’! Nu begrijp ik natuurlijk best dat er wat kaders gesteld moeten worden over wat wel en niet kan, maar het is duidelijk dat er veel steun is voor de toepassing zoals deze is gehanteerd oor de dames van Vers Vlaardingen aan de Hoogstraat. Maar zwart ‘staat niet op de kaart’.

Wie de discussies volgt op de populaire Facebookpagina ‘Vlaardingse burgers willen inspraak’ van Vlaardinger Robert Daalmeijer, heeft ook de mooie ideeën voor de Hoogstraat gezien die onze Vlaardingse Don Quichot heeft….en daarin speelt zwart een grote rol. Zucht! Werd er maar eens geluisterd naar de kennis en ideeën die er zijn van de echte experts die Vlaardingen rijk is.

Volgens de nieuwe campagne van de gemeente bent u allemaal expert en wordt u van harte uitgenodigd uw ideeën kenbaar te maken. Dat mag u overigens ongeveer om de vier jaar als het pluche van bezetter wisselt. Meestal met stickertjes, soms met bordjes en dit keer mag u zich melden bij een ‘Kip’. Ik hoop dat de caravan druk bezocht wordt hoor, maar vrees toch dat de echte experts een beetje worden ondergesneeuwd. We zullen ‘t zien en we gaan het beleven.

Voorlopig is er weer genoeg voer voor leuke discussies. Want wat doe je, als gemeentebestuur als 99% van de inwoners het mooi vindt, maar de gebruikte kleuren niet in de kleurenwaaier voorkomen. Het mooie kunstwerk van de oude cacaoreclame van Droste die door kunstschilder en overbuurman Robert Daalmeijer is aangebracht bevat ook al geen kleuren uit de waaier en zelfs geen ‘van dyke brown’, maar wel ‘Basic-fit oranje’. Waar de lokale politici op Facebook vaak over van alles en nog wat over elkaar heen duikelen….blijft het nu angstvallig stil.

Ik hoop dat het zo stil blijft en dat men de bewoners, ondernemers en gebruikers van de Hoogstraat de ruimte biedt er iets van te maken.

Maak er een kleurrijk weekend van

Cheers!Gerelateerd