Column: Stofzuigen

19-09-2017 Nieuws Marjoleine van Aperen

Houdt u van stofzuigen? Vast wel. Want hoe heerlijk is het om in een half uurtje ál het stof dat je niet met je Swiffer meenam, met je zuigmachine te verorberen, je huis weer lekker fris te hebben en je vloer weer leeg van - Joost mag weten hoe het daar kwam -zooi.

Maar, wilt u mij alstublieft vertellen waar u uw geüpgradede kruimeldief kocht? Ik worstel mij namelijk regelmatig vloekend door het huis met dit apparaat. Verschillende probeerde ik er al, maar altijd raak ik er oververhit van. Ik ervaar het als een hond, aan de lijn wel te verstaan, die niet luistert. Een hond gecombineerd met een boa constrictor in aanvalsmodus. Ben je namelijk even ontspannen aan het kuisen, slurpt ie je gordijn, je schoonmaakdoekje of in het ergste geval, het koordje van de jaloezieën, met het gezellige eindknopje en al, op.

Het koord zat muurvast; Met werkelijk al mijn kracht heb ik er aan getrokken, maar hij liet niet los. Uiteindelijk bedacht ik mij, klem zittend tussen het raamkozijn en mijn eettafel, de stofzuiger hing namelijk nog net niet vóór het raam, dat de barbecue-pen mij nu eindelijk eens, aangezien ik vegetariër ben, van nut zou kunnen zijn. Ik duwde het obstakel nog verder erin waardoor ie kantelde en wij bevrijden ons van het koord.

Wordt je echter niet door de raambekleding getergd, dan raak je wel verstrikt in het snoer zelf, stap je in de emmer water achter je, of trek je er iets mee omver omdat je huishoudelijke vriend bijvoorbeeld precies achter het wijnrek moest haken. Als ie dat al haalt natuurlijk, met het snoertje van anderhalve meter. Meer dan eens ook zit de zuigmond plots ondersteboven of struikel ik haast over het gevaarte zelf. En dat moet je wel voorzichtig doen, want voordat je het weet, breekt er een stuk van af, aangezien heden ten dage menig fruitsap-petfles degelijker is dan onze huishoudelijke apparaten.

Meer dan eens gebeurt het me ook dat ie weigert achter mij aan te gaan, op wat voor heerlijk laminaat we ons ook bevinden, hij op z’n rug gaat liggen, of op de achterste poten (lees wieltjes) gaat staan. Vaak verzaakt het ook zijn enige taak in verband met de zoveelste verstopping, door bijvoorbeeld een plantenblaadje of, samengeklit stof... De volgende keer maar m n laxeerpillen of eerst zelf mijn ritalin maar opzuigen.

Gerelateerd