Cora Vlug en The Sound of Music

12-01-2020 Nieuws Cora Vlug

VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland),Dick van der Pijl (Frankrijk), Marijke Persijn (België) en vandaag Cora Vlug (Verenigde Staten).

,,Ik heb in juli al aandacht besteed aan de componist Oscar Hammerstein in mijn verhaal voor Vlaardingers In den Vreemde. In 1940 kocht Hammerstein een boerderij in ons dorp Doylestown en heeft daar gewoond tot aan zijn dood in 1960. Hij componeerde hier ook vele musicals, waaronder de meest geliefde Sound Of Music. Ik kwam een paar dagen geleden in de lokale krant The Intelligencer een artikel tegen over de echte vonTrapp familie. Dit is een mooi vervolg op mijn eerdere verhaal over Hammerstein. Het artikel is geschreven door Carl LaVO, een gepensioneerde nieuwsredacteur en auteur van een aantal boeken over Bucks County (waar wij wonen). Ik vind dit soort verhalen altijd reuze interessant, vooral als je zelf op een steenworp afstand woont van waar dit alles plaats vond. Het herenhuis Aldie staat nog in z’n volle glorie in Doylestown. Tot op de dag van vandaag worden er huisconcerten gegeven.''

LaVO: De heuvels komen tot leven

De vonTrapp familie zangers die de nazi’s ontvluchtten, traden op in Doylestown aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Een aantal provinciale connecties met het verhaal van de beroemde vonTrapp-familiezangers die in 1938 door de nazi's bezet Oostenrijk voor de Verenigde Staten ontvluchtten.

Een daarvan is Aldie Mansion, het grootse herenhuis in Doylestown van beeldhouwer William Mercer, broer van Henry Chapman Mercer, die het fantastische Fonthill Castle in de stad heeft gebouwd. De zangers van de vonTrapp Family vermaken zich op 22 december 1941 in Aldie - slechts twee weken na de Japanse aanval op Pearl Harbor die de VS in de Tweede Wereldoorlog in dodelijke gevechten duwde met Japan, Italië en Nazi-Duitsland.

De andere Bucks-verbinding is toneelschrijver Oscar Hammerstein II. Hij woonde in Doylestown op een heuveltop, twee mijl van Aldie toen de Trapps optraden. Zeventien jaar later schreef hij de teksten en het speelboek voor Broadway-gebonden "The Sound of Music" en film gebaseerd op de vonTrapp-familie. Ik heb me lang afgevraagd of hij zijn inspiratie bij Aldie heeft gekregen.

Mijn dochter Genevieve, familievriend Wynne Wert en ik zijn onlangs op bezoek geweest om wat antwoorden te krijgen. Aldie mansion, het Gatsby-achtige herenhuis is het hoofdkwartier van de Heritage Conservancy. Elizabeth Barmach en Alexandra Dashkiwsky van de Conservancy toonden ons rond het huis gebouwd in 1927.

In de Grote Zaal waar de vonTrapps optraden vanaf een balkon, was er speculatie in overvloed over een verband tussen de familie Mercer, Aldie en de von Trapps. Een versie is, Hammerstein ontmoette de vonTrapps bij Aldie. Een andere wilde hypothese is de zuster Elizabeth van William Mercer, die trouwde met een Oostenrijkse graaf, kende het verhaal en gaf het door aan Hammerstein. Van geen van beide verhalen is enig bewijs opgedoken.

De von Trapps waren gevierde zangers in Oostenrijk lang voordat ze in Amerika aankwamen. Baron Georg von Trapp, een rijke Oostenrijkse marinecommandant, was een weduwnaar met zeven jonge kinderen in 1926. De abdij van Nonnberg in Sulzburg stuurde non-in-opleiding Maria Augusta (denk aan Julie Andrews uit de film) om de kinderen van de kapitein te onderwijzen op zijn prachtige Landgoed Sulzburg.

Georg werd verliefd op Maria, ze trouwden en kregen nog drie kinderen, waardoor de clan op 10 kwam.

Maria, een afstammeling van de beroemde Rainer-familiezangers van Oostenrijk, vormde haar kroost tot een toonhoogte-perfect kinderkoor. Wat volgde waren concertreizen gedurende drie jaar - totdat de nazi's arriveerden in 1938.

Harde behandeling van vonTrapp-klasgenoten die joods waren en Georg's introductie bij de Duitse marine overtuigde de familie om naar de VS te emigreren, waar ze reisden als het vonTrapp Family Choir. Een recensie van de New York Times van 10 december 1938 vertelde: "Er was iets ongewoon liefs en aantrekkelijks aan de bescheiden, serieuze zangers van deze kleine familie-verzameling ... de knappe mevrouw von Trapp in eenvoudig zwart, en de jeugdige zussen gekleed in zwart-witte Oostenrijkse klederdrachten verlevendigd met rode linten. Het was niet meer dan vanzelfsprekend om werk van buitengewone verfijning van hen te verwachten, en men werd niet teleurgesteld.

Tegen die tijd was Aldie in Doylestown een sociale ontmoetingsplaats geworden. De rijke en beroemde dartelde in en uit. Comedian Groucho Marx, dirigent Leopold Stokowski en dance-ingenue Isadora Duncan waren onder hen. Aldie's elegantie maakte het een must-stop. Perzische tapijten, overvolle meubels, mozaïeken van goudtegels, een bibliotheek, een grote hal en een oranjerie gemaakt voor luxueus wonen in het huis met zeven slaapkamers.

Op het kerstfeest van Martha Mercer bleken meer dan 200 bezoekers Maria met haar stiefkinderen in de grote hal te zien optreden. Het programma van christelijke kerstliederen omvatte "O Come, All Ye Faithful", "Away in a Manger" en "Silent Night".

Oscar Hammerstein II, die een jaar eerder een 40 hectare grote veehouderij in de buurt van Aldie had gekocht, maakte het zijn gewoonte om doordeweeks in Doylestown te zijn om aan toneelstukken te werken. Hij keerde alleen in het weekend terug naar New York. Het is dus mogelijk dat hij op 22 december, een maandag, thuis was in Doylestown, toen de vonTrapps optraden. Heeft hij een kijkje genomen, zijn idee voor 'The Sound of Music' bij Aldie gekregen?

Ik nam contact op met Ed Hall, echtgenoot van Elisabeth vonTrapp, Maria's volkszangkleindochter. Vanuit de vonTrapp-woning in Vermont vertelde Ed dat Hammerstein halverwege de jaren vijftig zijn inspiratie kreeg van Broadway-actrice Mary Martin.

"Ze werd gecontacteerd door haar agent met 'Heb ik een verhaal voor je!' De agent was in het bezit gekomen van de autobiografie van Maria vonTrapp uit 1949 en de West-Duitse film 'The vonTrapp Family'. Mary Martin bracht het idee naar Oscar Hammerstein en Richard Rodgers, zijn medewerker.”

Hall voegde eraan toe dat het onwaarschijnlijk is dat Hammerstein de Aldie-uitvoering heeft bijgewoond ondanks het feit dat hij dichtbij woonde. "Allereerst was hij joods en de vonTrapps waren katholiek en het programma was grotendeels katholiek."

Toch is de ironie van de Broadway-legende en de vonTrapps op dezelfde plaats - het kleine Doylestown - tegelijkertijd in 1941 onweerstaanbaar. Wie kan met zekerheid zeggen dat Oscar niet is afgedwaald?

Zoals Wynne opmerkte: 'Oscar was show biz. Ik geloof niet dat religie hem zou hebben weggehouden. '

Einde artikel. Met dank aan mr. Carl LaVO en de lokale krant The Intelligencer. Ik heb genoten van dit verhaal en hoop jullie ook.

Cora Vlug

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date