De basis is niet goed in Vlaardingen

05-10-2016 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – De parkeertarieven moeten ‘vriendelijker’, de bereikbaarheid van de binnenstad beter en er moet aan de buitenruimte gesleuteld worden. Brabander Jan Traats presenteerde voor de gemeenteraad gisteren zijn conclusies na vijf maanden aan het werk te zijn geweest als binnenstadsmanager in Vlaardingen. Traats meldde daarbij dat tenminste twee grote vastgoedeigenaren bereid zijn om te investeren in de binnenstad als de gemeente nou maar eens duidelijke keuzes maakte over wat ze nou met het Centrum van plan was.

De presentatie van Traats was degelijk, maar op de daarbij gebruikte cijfers viel nog wel wat af te dingen; een deel van de gegevens was afkomstig van een onderzoek uit 2011. Een ander deel kwam uit een in Vlaardingen gehouden onderzoek van juli 2016. Dat onderzoek onder consumenten, bezoekers en niet-bezoekers van Vlaardingen, kostte €15.000 en was mede gefinancierd door verschillende belanghebbende partijen. In overleg met de financieerders werd vooraf besloten geen vragen te verwerken over de hoogte van de parkeertarieven. Waarom niet ? ,,In welke plaats je het ook vraagt, er wordt overal geklaagd over de parkeertarieven’’, aldus Traats. Hij maakte het veelbesproken onderwerp daarmee niet relevant voor de uitkomsten van het onderzoek.

Voor Jan Traats moest eerst de ‘basis’ in Vlaardingenweer op orde zijn. ,,Als je afslag 16 op de A4 neemt, bij Vlaardingen-Oost, dan vind je het Centrum nooit’’, aldus Traats. ,,En als je het al vindt dan wil je er zo snel mogelijk weer weg’’. Hij verwees met die opmerkingen vooral naar de bereikbaarheid en bewegwijzering om het Centrum of een parkeergarage te vinden. Over tafel vlogen vervolgens uitspraken als ‘de binnenstad als verblijfsplaats versterken’ en ‘het gebied in de binnenstad moet een verblijfsfunctie krijgen die past bij de kernkwaliteiten in het gebied’.

Pasklare oplossingen met gegarandeerde resultaten werden er nog niet gegeven. Die moeten nog uitgewerkt worden en het zal nog wel een half jaar duren voordat die op tafel liggen. Verschillende ‘kerngroepen’  en de raad moeten zich nog over allerlei scenario’s en voorstellen buigen.  En de kosten ? ,,Een bedrag van tienduizenden euro’s zoals voor gratis Wifi in de binnenstad is dan een afrondingsverschil’’, aldus Jan Traats. Daarmee gaf hij aan dat de raad bereid moest zijn ‘diep in de buidel te tasten’ en miljoenen te investeren waar nodig.

Kortom, om het Centrum van Vlaardingen weer aantrekkelijk te maken moet er heel wat gebeuren. Parkeren moet aantrekkelijker worden, de bereikbaarheid beter en het moet gemakkelijker worden voor ondernemers om te starten. Vrij vertaald betekent dat  goedkoper parkeren, betere bewegwijzering en huren van winkelpanden die betaalbaar zijn en geen belemmering voor nieuwe winkels.  Maar veel Vlaardingers wisten dat eigenlijk al.Gerelateerd