De fantasie van een wethouder

08-03-2018 Nieuws Guus de Ruiter

VLAARDINGEN - Afgelopen dinsdag werd door Koen Kegel (D66), die  te gast was in het programma van Omroep Vlaardingen, wethouder Hans Versluijs gequote. Tot grote verbazing van de Vereniging Leefbaarheid Marathonweg e.o.  zou de wethouder gemeld hebben dat de aanpassing van de Marathonweg ongeveer 200 miljoen gaat kosten. Zoals u ongetwijfeld weet is de Marathonweg nog geen kilometer lang en volgens deskundigen kost het leggen van 4 baantjes asfalt aan materiaal ongeveer 400.000 euro (ex BTW). Maar goed, daarmee is niet alles gezegd. 

De Vereniging streeft er naar dat het noordelijk gedeelte van de Marathonweg wordt verlegd en wel via het 'Cion-terrein'. Daarnaast wil de Vereniging graag ongelijkvloerse kruisingen bij de Billitonlaan / Floris de Vijfdelaan en de Marnixlaan.

Volgens Rijkswaterstaat variëren de kosten voor een dubbele driebaanssnelweg met een vluchtstrook (dat zijn dus 8 stroken) van 10 tot 50 miljoen euro per kilometer. Wij vragen voor de Marathonweg slechts een weg van 4 rijstroken, twee verdiept en twee op maaiveldniveau. Wat zou die weg dan moeten kosten? Maximaal zo'n 40 miljoen euro? In die kosten zit alles verwerkt, van de materiaalkosten tot arbeidsloon en van de overhead tot de verlichting. En niet onbelangrijk: de kosten voor het prepareren van de onderlaag, zandgrond of veengrond.

Hmmm, moeten we de wethouder nog wakker maken en vragen of het voor 20% van het door hem geschatte bedrag mag of zullen we op 21 maart maar gewoon gaan stemmen? 

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/economie/kilometer-snelweg-kan-meer-dan-100-miljoen-euro-kosten 

Guus de Ruiter

Vereniging Leefbaarheid Marathonweg e.o.

Reactie Koen Kegel, raadslid en lijsttrekker van D66

,,Een aantal punten uit het stuk zou ik graag rechtzetten. Zo is de verantwoordelijk wethouder voor de Marathonweg niet Hans Versluijs, maar Ruud van Harten. Beiden zijn uiteraard lid van het college, maar het is wel van belang de juiste wethouder te noemen, die ook daadwerkelijk over mobiliteit gaat.

De geschatte kosten van €200.000.000 die ik aanhaalde zijn zijn door wethouder en ambtenaren meerdere keren tijdens bijeenkomsten uitgesproken. Waarbij het van belang is dat dezespecifiek gingen over de volledige ondertunneling van de Marathonweg. Een half verdiepte en/of een gedeeltelijk overkapte Marathonweg zal minder duur zijn, zoals ik ook al aangaf in de uitzending van Omroep Vlaardingen.

Daar gaf ik ook duidelijk aan dat ik juist in gesprek wil blijven over de plannen van de groep 'Leefbaarheid Marathonweg'. Ik vind het belangrijk dat deze actieve omwonenden serieus worden genomen en dat er gekeken wordt of de voorstellen technisch en financiëel haalbaar zijn. Ik hoop van harte dat de positieve inschattingen van de initiatiefnemers realistisch blijken. Dan kunnen we eindelijk de problematiek van de Marathonweg effectief aanpakken, want dat wordt hoog tijd.

Sinds dag één van mijn raadslidmaatschap maak ik mij hier overigens al hard voor, samen met een aantal andere raadsleden van andere partijen. Dit is ook duidelijk terug te vinden in ons verkiezingsprogramma. Ook om die reden kan ik de aanval in dit stuk moeilijk plaatsen, want volgens mij willen we allemaal zo snel mogelijk de problematiek rondom de Marathonweg oplossen. Laten we daarover met elkaar blijven praten en niet over elkaar, daarmee bereiken we veel meer.''Gerelateerd