Categorieën

Service

De opkomst van het Nationaal Socialisme in Vlaardingen

De opkomst van het Nationaal Socialisme in Vlaardingen
Nieuws

De opkomst van het Nationaal Socialisme in Vlaardingen

  • Redactie
  • 09-08-2019
  • Nieuws
VLAARDINGEN - Bij de aanloop van de viering in september dit jaar (het zuiden van Nederland bevrijd) en april/mei 2020 de rest van Nederland, zullen in  het Streekmuseum films draaien over het tijdvak 1933/1945. Als eerste werd al de film “Olympia” vertoond van cineaste Lenie Riefenstahl.

De tweede film in de serie over de aanloop van de Tweede Wereldoorlog gaat over de Partijdag in Neurenberg in 1934. Deze film, “Triumph des Willens”, is ook van filmmaakster Lenie Riefenstahl .

Hoe verliep deze tijd in onze stad Vlaardingen?  Op 23 augustus 1932 hield de Algemene Fascisten Bond een openbare vergadering in Excelsior aan de Oosthavenkade. Entreeprijs was 20 cent, werkelozen 10 cent. Een paar dagen later vermeldde de krant dat het niet doorging: “wegens gebrek aan een zaal”.

Het volgend jaar op 28 februari 1933 nu een bijeenkomst van de NSB, dit keer wel in Excelsior. Op de haven veel kijkers maar de zaal was echter slecht bezet. Er waren geen vragen van de bezoekers. Met opgeheven arm werd de bijeenkomst besloten met het Wilhelmus. Buiten was een groot aantal mensen, en de ramen van de autobus waarmee partijleden van de NSB naar Vlaardingen waren gekomen waren ingegooid. De politie begeleidde hen tot aan de gemeentegrens.

Op 19 mei 1933 was de oprichtingsvergadering van de NSB in Vlaardingen. Dit keer in de “Volksbond” op de Schiedamseweg. De leiding was in handen van de afdeling Overschie van de NSB. Op 29 september 1933 was er een propaganda-avond in het Handelsgebouw onder leiding van B. Korpershoek, groepsleider van de afdeling Vlaardingen. Velen gaven zich op als lid. Op 12 september 1934 was de tweede man van de NSB, Cees van Geelkerken, in de Harmonie en sprak daar het publiek toe. De zaal was matig bezet, maar wel veel Schiedammers waren opgekomen. Zeven vragen over de Visserij werden door hem beantwoord. Op 12 november 1934 sprak dominee van Duyl en er was geen enkele interruptie toegestaan.

De film draait iedere zaterdag en 1e zondag van de maand in het Streekmuseum van 14.00 – 16.00 uur Kethelweg 50