De OVERKANT brandt

02-10-2018 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Beeldend kunstenaar Dike Hof heeft haar reeds bestaande lichtkunstwerk ‘Vier Elementen’ vandaag officieel uitgebreid met het nieuwe lichtkunstwerk OVERKANT. Het lichtkunstwerk ‘Vier Elementen’ bestaat uit vier woorden, uitgevoerd in neon: WATER in blauw op de Watertoren, VUUR in rood op de voormalige brandweertoren, HEMEL in blauw op de voormalige kerktoren en AARDE in groen op het voormalige koetshuis van begraafplaats Emaus. Dit werk is door Dike opgeleverd in 2009 en markeert een aantal historische panden en locaties met de bijhorende verhalen op de route. Vandaag kwam daar dus het vijfde lichtkunstwerk OVERKANT bij, geplaatst aan de overkant van de Nieuwe Maas bij het bedrijf Inspectorate, te lezen vanaf ’t Hoofd en over de hele breedte van de Vlaardingse kades goed zichtbaar.

Met OVERKANT wordt de Vlaardingse geschiedenis en verbondenheid met de industrie aan de overkant letterlijk belicht. OVERKANT is niet alleen een kunstwerk in de openbare ruimte maar ook een duiding naar ons rijke cultuurhistorische verleden.

Vanavond werd vanuit het Delta Hotel het nieuwe lichtkunstwerk geïntroduceerd. Beeldend kunstenaar Dike Hof lichtte het zelf nogmaals toe aan de groep genodigden, stadsdichter Marjoleine van Aperen dichtte erover en burgemeester Annemiek Jetten tenslotte gaf het laatste sein om het kunstwerk te ontsteken; dat ging dan wel weer over wat ‘schijven’ waarbij met een scheepstoeter vanaf het Delta Hotel de overkant werd gewaarschuwd dat de stekker van de OVERKANT er in kon. Tegelijkertijd was er een groep kinderen vanaf het Delta Hotel per watertaxi overgestoken met een toorts van kunstlicht tot aan het nieuwe kunstwerk: ze brachten er symbolisch het licht. De overkant antwoordde vervolgens ook met een scheepstoeter en ontstak het kunstwerk. Het beste te zien als het donker is.

Gerelateerd