De poort naar Holy verpaupert

22-04-2020 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN/DORDRECHT – Enkele jaren geleden schreven we hoe oud-journalist en publicist Frans Assenberg stevige kritiek uitte op de manier waarop de gemeente Vlaardingen met haar erfgoed omgaat. Assenberg verwees in zijn hierbij naar de staat van onderhoud van het hekwerk aan de Laan van Hooglede bij de nieuwbouwwijk Parc Hooglede. Het antieke toegangshek is afkomstig van de voormalige Heerlijkheid Holy in de eveneens voormalige gemeente Vlaardinger-Ambacht. Assenberg maande de gemeente om het hekwerk beter te onderhouden.

De gemeente reageerde in 2016 (!) en dat er een beleidsmedewerker monumenten langs zou gaan om de staat van het hek zelf te beoordelen. Daar hebben we nooit meer iets van gehoord en juist afgelopen week werden we daar nog eens bij bepaald. Het hekwerk en het daarbij horende wapen, maar ook de stenen bank bijvoorbeeld in de tuin zelf, ogen verpauperd. ‘Niet van ons’, zo antwoordde de gemeente weer.

En inderdaad is dit hekwerk geen eigendom van de gemeente, maar particulier bezit. In 1964 werd het hek weggehaald om de ontwikkeling en bouw van de Holywijk mogelijk te maken. Eigenaresse van het hekwerk en de grond erbij was in die tijd Wilhelmina Petronella van Aardenne-Heykoop. Mevrouw Van Aardenne-Heykoop heeft er sindsdien jarenlang voor gestreden om het hek weer terug geplaatst te krijgen, wat uiteindelijk in 1972 ook gebeurde. Nog steeds is dit stukje historie in particuliere handen; Michiel van Aardenne, advocaat en de kleinzoon van de voormalige ‘Vrouwe van Holy’ is eigenaar.  Voor wie de naam bekend in de oren klinkt: Michiel is de zoon van voormalig minister Gijs van Aardenne (VVD)

,,Met het verdwijnen van de rechten op de Heerlijkheid, zo rond de periode van de Franse Revolutie, is ook de bijbehorende titel verloren gegaan’’, aldus Michiel van Aardenne in een eerder gesprek dat we met hem hadden. ,,In besloten kring maken we er nog weleens een grap over, maar Heer van Holy ben ik niet meer. Op het hekwerk dat toegang gaf tot de Heerlijkheid, ofwel het landgoed bij Holy, rust nog een opstalrecht. Destijds is bij het terugplaatsen van het hekwerk de afspraak gemaakt dat de gemeente verantwoording voor het onderhoud ging dragen. Er is bij een officiële handeling toen zelfs nog een wethouder geweest die het hek het eerste likje verf met de kwast gegeven heeft. Ik weet ook wel dat het er nu beroerd bijstaat en ik ben dan ook van plan hier binnenkort met de gemeente over in gesprek te gaan, graag zelfs’’.

Het is er tot nu toe blijkbaar niet van gekomen, ondanks dat iedereen van goede wil leek te zijn. Voor het telefoonnummer van de Heer van Holy kan de gemeente bij ons terecht.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date