De scheepswerven van Vlaardingen

22-03-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Op 31 maart geeft visserijhistoricus Peter Zuydgeest een lezing en presentatie over de scheepswerven in Vlaardingen. Vlaardingen had in de loop der eeuwen een uitgebreide vissersvloot. Die schepen werden hier voor een deel nieuw gebouwd en onderhouden. Dat gebeurde op de scheepswerven die te vinden waren rondom het Buizengat: de kom aan het eind van de haven, die aanvankelijk fungeerde als winterberging voor de vissersvloot.

Er lagen verschillende scheepswerven, zoals “Dammes Erve” (1731), werf “De Hoop”, de werf van de Gebroeders Van der Windt en “De werf van Pronk”. Die werven lagen aan de Kortedijkzijde van het Buizengat . De namen waren tot voor kort verdwenen uit ons collectieve geheugen. Bij de ontwikkeling van het Buizengat tot een woongebied, moesten er natuurlijk ook nieuwe adressen worden bedacht. Wat lag meer voor de hand dan de namen van de vroegere scheepswerven die hier ooit lagen daarvoor te gebruiken. Aan de Hoflaankant lag de gelijknamige 'Hoflaanwerf’ van de firma S. van Gijn en Zoon, later Verwey en Co. en uiteindelijk overgegaan in de scheepswerf van A. de Jong N.V. Scheepswerf De Jong bezat ook nog twee hellingen aan de Kortedijk.

In de loop der tijd zijn er ruim 43 scheepswerven in het Vlaardingen geweest. Een belangrijke bedrijfstak met een breed scala aan toeleveranciers.

Spreker Peter Zuydgeest is een ras verteller. Hij neemt ons mee terug naar de tijd dat Vlaardingen een vissersplaats was en er regelmatig vissersschepen te water werden gelaten. Na afloop is er voldoende gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje.

Het bestuur van de Vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen, hoopt u op 31 maart te ontmoeten en wenst u een boeiende avond. Het is mogelijk om u deze avond ter plekke als Vriend op te geven en de lezing bij te wonen.

Informatie: donderdag 31 maart, aanvang 20 uur; Locatie Museumpaviljoen de Joon. De lezing is gratis voor Vrienden van het Museum en lid worden is mogelijk aan de deur.

Gerelateerd