De tuin is af (deel 3)

16-08-2020 Nieuws Dick van der Pijl

VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Dick van der Pijl (Frankrijk).

De bescherming van het terrein door een stevig hek eromheen te zetten en in te graven werkt goed... tot nog toe. De wilde zwijnen zijn er nog niet doorheen gekomen. Een buurman die een paar honderd meter verderop woont, heeft behalve een goed hekwerk er nog een schrikdraad aan toegevoegd. In feite twee schrikdraden. Eén op tien centimeter van de grond en een tweede op ongeveer dertig centimeter. Hij vertelde me dat hij ondanks een goede omheining toch een keer bezoek van die beesten had gehad. Nu met een extra beveiliging door schikdraden aan de buitenkant zijn ze nooit meer naar binnen gekomen. Ik moet nog ergens een transformator hebben voor schrikdraad. Dit uit de periode dat we een paar ezels hadden. Dus daar gaan we weer; nog steeds niet klaar. 

Bomen…. is ook zoiets. Die groeien altijd maar door; jaar in jaar uit. Daardoor is een tuin natuurlijk ook nooit af. Bovendien koop je er af en toe weer eentje bij. Het onderhoud gaat door. Of er valt er een om door een flinke storm zoals afgelopen december. Een flinke esdoorn vlakvoor het huis viel in lengterichting naast de oprijlaan. Goed uitgekozen zou je zeggen als er niet net de telefoondraad was geweest. De boom laten weghalen is één ding maar je telefoon (en dus internetverbinding) laten maken hier in Frankrijk is een regelrechte ramp; een verhaal apart. Om een lang verhaal kort te maken; vier weken later had ik weer telefoon en gewoon internet. De feestdagen eind december maakten natuurlijk ook niet dat het snel ging. Vele telefoontjes en afspraken en ergenissen maar het kwam toch uiteindelijk goed. 

De schade die de boom aanrichtte en het in stukken zagen ervan en het weghalen is door de verzekering betaald. Deze kosten vallen binen de opstalverzekering. Gelukkig maar want de kosten zijn hoog hoewel het de moeite waard is om meerdere offertes te vragen. De duurste was drie keer zoveel als de goedkoopste. Het bedrijf dat de omgevallen boom in stukken heeft gezaagd en heeft weggehaald heb ik vervolgens gevraagd nog drie bomen weg te halen. Aan de zuidkant van mijn huis stonden drie uit hun krachten gegroeide coniferen van wel meer dan vijfentwintig meter hoog en een meter in doorsnede. De schaduw in de zomer van deze bomen was aangenaam maar de rommel het hele jaar door (inclusief verstoppen van afvoeren) en het risico dat er één op het huis zou kunnen vallen maakten de beslissing makkelijk. De bijl erin!!!

 

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date