De Zwart Witte Vlaardinger

17-06-2018 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Hij verschijnt tegenwoordig weer, zo eens per tien weken en alleen in gedrukte vorm: De Zwart Witte Vlaardinger. Een kritisch ‘periodiek’ en uitgegeven door de Vlaardingse Woordsmederij.

De Zwart Witte Vlaardinger is een klein tijdschrift met kritische beschouwingen over Vlaardingse fenomenen en een ‘geesteskind' van Peter de Jong, die met zijn alter ego Pieter Kornelis van Ebscheuten als stadsomroeper regelmatig te zien en te beluisteren is bij stadsevenementen. Peter is nog niet (of nauwelijks) ‘digitaal’, alhoewel er ooit een begin is gemaakt met een website via Wordpress. Aldaar spreekt Peter zich uit over digitalisering en ‘het systeem’ dat persoonlijk en menselijk contact, waaronder ook het traditionele schrijven (en posten) van een brief:

,,Al ben ik de laatste mens op aarde die liever een brief stuurt dan een e-mail, als het systeem mij dat recht ontzegd omdat dit domweg efficienter is, dan is het systeem verkeerd bezig want discriminerend op basis van technocratische rationaliteit die niet weet hoe met menselijke veelzijdigheid om moet worden gegaan en daarom voor haar eigen onlogische hachje kiest. Als ik een afspraak wil maken voor het bestuurlijke spreekuur wil ik dat best even in persona concreta komen doen.

 Wie mij lastig, dom, vervelend, ouderwets, eigenwijs, bijdehand, leuk, lief of aardig vindt heeft daar het volste recht en grootste gelijk toe. Ik ben het namelijk ook allemaal. Maar, binnen de wettelijke binnen zowel als mijn eigen vermogen daartoe, maak ik zelf wel uit hoe en wanneer ik wat doe en waarom. Niet het systeem’’.

Zo lekker eigenwijs is ook de onlangs verschenen uitgave van “DeZwart Witte Vlaardinger”, waarin ditmaal artikelen staan van de hand van onder meer voormalig raadslid Vera Kalf en oud-wethouder Ben van der Velden. Natuurlijk leverde ook Peter de Jong zijn bijdrage.

Wie nieuwsgierig is geworden kan kijken of er nog losse exemplaren te verkrijgen zijn bij boekhandel Plantage Pontier aan het Veerplein. Ook is er een mogelijkheid om voor 2018 een abonnement te ‘nemen’, met terugwerkende kracht. Je moet er wel een beetje moeite voor doen en Peter de Jong, of hoofdredacteur Har Pekel zelf aanschieten. In persoon. Maar die twee kom je vast wel tegen. Binnenkort. Wij wisten in ieder geval de hand op het onlangs verschenen exemplaar te leggen.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date