Categorieën

Service

Delfland gaat blauwalg te lijf met waterstofperoxide

Delfland gaat blauwalg te lijf met waterstofperoxide
Nieuws

Delfland gaat blauwalg te lijf met waterstofperoxide

  • Redactie
  • 21-06-2016
  • Nieuws
Delfland gaat blauwalg te lijf met waterstofperoxide
VLAARDINGEN - Vanaf 29 juni wordt sterk verdunde waterstofperoxide toegevoegd aan het zwemwater van de Krabbeplas in Vlaardingen. De maatregel wordt genomen om hardnekkige blauwalgen te bestrijden en daarmee de kans op een probleemloos zwemseizoen te vergroten.

Op dit moment geldt er voor de Zuidplas al een negatief zwemadvies. Zwemmen wordt ontraden vanwege blauwalgen. Toch het water in? Grote kans op huidirritatie en maag-/darmklachten.

Verleden jaar heeft Delfland de methode met de waterstofperoxide al succesvol toegepast. Om de blauwalgvrije periode te verlengen, wordt er nu voor gekozen om eerst de plekken die lastig te bereiken zijn, zoals zijarmen en rietkragen, aan te pakken en vervolgens de plas in het geheel. Zo worden de probleemplekken dubbel behandeld om verspreiding van de alg hiervandaan te voorkomen. Arcadis Nederland voegt de waterstofperoxide toe in opdracht van het Hoogheemraadschap van Delfland. Tijdens en vlak na de behandeling kan mogelijk stankoverlast optreden door de uiteenvallende blauwalg.

Na de behandeling op 29 juni blijft de plas nog 2 à 3 dagen gesloten. Delfland meet gedurende deze dagen de waterkwaliteit. Na de meting is informatie over de kwaliteit van de plas te vinden op www.zwemwater.nl.

Veilig voor mens en dier


Waterstofperoxide is niet schadelijk voor de gezondheid. Dat is gebleken uit een reeks laboratoriumproeven die de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft uitgevoerd en uit veldproeven van Arcadis. Vissen, planten, amfibieën en andere organismen lopen geen schade op. Waterstofperoxide breekt binnen een paar dagen af tot water en zuurstof, er blijft dus niets achter in het milieu.