Categorieën

Service

Delfland onderzoekt stoppen gasafname van Gazprom

Delfland onderzoekt stoppen gasafname van Gazprom
Nieuws

Delfland onderzoekt stoppen gasafname van Gazprom

  • Redactie
  • 03-03-2022
  • Nieuws
Delfland onderzoekt stoppen gasafname van Gazprom
VLAARDINGEN - Hoogheemraadschap Delfland onderzoekt samen met de Unie van Waterschappen hoe het contract met de Russische leverancier Gazprom kan worden beëindigd. Dat stelt Hans Middendorp, fractievoorzitter van de Algemene Waterschapspartij (AWP) in het algemeen bestuur van Delfland.

Volgens Middendorp is dat 'een goed idee'. "Maar pas op voor symboolpolitiek!" De bestuurder stelt er voor te willen waken een averechts effect te bereiken, bijvoorbeeld omdat het ontbinden van het leveringscontract het waterschap op een hoge boete wegens contractbreuk komt te staan. Ook is er altijd de gas dat uiteindelijk toch gas van Rusland afgenomen zal blijven worden, omdat de herkomst van gas nu eenmaal moeilijk is te traceren en in het internationale leidingensysteem altijd omwegen te vinden zijn om gas toe te voegen.

"De AWP wil het moment aangrijpen om vaart te maken om van het aardgas af te komen", aldus Middendorp. "Laten we een concrete datum noemen, bijvoorbeeld 2025, waarop Delfland en de waterzuiveringen volledig van het gas af willen zijn. Dat past in de energietransitie, dat is goed voor het klimaat en maakt ons onafhankelijk van Russisch aardgas."

Om dat te bereiken moet Delfland volgens de AWP versneld inzetten op aquathermie, het winnen van warmte uit slootwater. "Aquathermie is al veel te lang een belofte", aldus Middendorp. Delfland zou volgens hem nu een concrete doelstelling moeten uitspreken hoeveel energie uit aquathermie er over vijf jaar gewonnen kan worden. "En daar stap-voor-stap naartoe werken."

Een extra mogelijkheid is het vergisten van het zuiveringsslib tot biogas. Nu wordt dat slib nog verbrand. "De AWP wil snel duidelijkheid hoe het vergisten van zuiveringsslib bijdraagt om onafhankelijk van aardgas te worden, en tegen welke kosten! Delfland heeft immers de grootste rioolwaterzuivering van Europa? Daar moet je dus heel veel biogas kunnen maken."