Categorieën

Service

Denk mee over Groen en Natuur

Denk mee over Groen en Natuur
Nieuws

Denk mee over Groen en Natuur

  • Redactie
  • 24-11-2015
  • Nieuws
Denk mee over Groen en Natuur

VLAARDINGEN - Heb je een groen hart en doe je zaterdagmiddag 28 november op het Grote Stadsplein mee aan het werkatelier over ‘groen en natuur’? Dan krijg je van het Team Klavertje Vier, dat pleit voor een nog natuurvriendelijker Vlaardingen, een klavertje vier cadeau.

‘Laten we vaker rekening houden met de dieren in de natuur bij het aanleggen van groen’, is het idee van een groepje natuurliefhebbers onder de noemer ‘Team Klavertje Vier’. Door het bebouwen, bestraten en betegelen van de stad maken de mensen het leven van de dieren immers niet makkelijk. Met bijvoorbeeld meer vlinderstruiken, nestkastjes voor vogels en natuurlijke oevers wordt de stad diervriendelijker. Teamlid Nel Versteeg: ,,In ons team zitten Vlaardingers die actief zijn met stadslandbouw, boombehoud, tuinieren, ecologisch groenbeheer, natuureducatie en veldbiologie. We willen graag de krachten bundelen met andere natuurliefhebbers en Vlaardingers enthousiast maken om mee te doen aan een Actieplan Natuur en de stad samen nog groener maken’’.


Allerlei ideeën voor groen en natuur

Naast het idee voor een Actieplan Natuur hebben andere Vlaardingers ook groene ideeën ingediend voor de Stadsagenda van Vlaardingen (zie: deburgermeester ). Iemand roept bijvoorbeeld op tot ‘liefde voor bomen’ en heeft als idee om vaker advies te vragen aan een bomendokter om te kijken of bomen bij werkzaamheden toch niet te redden zijn. En als kappen toch moet, dan graag wel een boom terug en het liefst op dezelfde plek, aldus weer een ander.

Om het unieke karakter van de hoogstamboomgaard bij de Moermanboerderij te bewaren, worden vrijwilligers gezocht. Een docent biologie wil meewerken aan een bomenwandeling in Vlaardingen. Diverse indieners van ideeën, waaronder de Stichting Boombehoud Vlaardingen, willen sowieso meer bomen in Vlaardingen, want het aantal bomen is behoorlijk verminderd en bomen zijn nuttig en zelfs noodzakelijk voor een gezonde stad.

Ook leven er ideeën om de schaapsherder meer in te zetten, stadslandbouw meer ruimte te geven en een stadsbioloog aan te stellen. Groen kan ook de grauwe geluidswallen een fijner aanzicht geven, zeggen Vlaardingers. Nel Versteeg: ,,Volop ideeën om over te praten. Het zou mooi zijn als veel enthousiaste mensen met kennis en ervaring op het gebied van groen en natuur meedoen, vandaar onze oproep om naar het Grote Stadsplein te komen. Dit is op 28 november in de school van het Geuzencollege in de Westwijk. Op deburgermeester  vind je meer info’’.


Groen doet goed

Groen in de stad maakt de stad aantrekkelijker, zorgt voor verfraaiing, voor een betere gezondheid, voor ontspanning, voor zuurstof en verkoeling. Ook draagt groen bij aan het waterbeheer. Gezamenlijk groenonderhoud kan daarnaast de sociale contacten in straten en wijken verbeteren.

Klavertje vier

Vlaardingen is in 2009 Groenste Stad van Nederland geworden en dat was niet voor niets. Als stad in een drukke en industriële omgeving liet Vlaardingen aan de vakjury van de groencompetitie zien dat ogenschijnlijk ongunstige omstandigheden geen belemmering zijn om de natuur te stimuleren. Voor deze groencompetitie is het verhaal van ‘Het klavertje vier van Vlaardingen’ op papier gezet. Wie naar de plattegrond van Vlaardingen kijkt, ontdekt een klavertje vier. De Oude Haven en de Vlaardingse Vaart vormen het steeltje. De natuur komt van buiten de stad Vlaardingen binnen en groene nerven dooraderen de woonwijken. In de drie bebouwde stadsdelen zijn groene oases te vinden te vinden, bijvoorbeeld de Heemtuin Westwijk, stadspark ‘t Hof en het Oranjepark en het Natuurpark Holy. De Broekpolder is het vierde, zeldzame en geheel groene klaverblad