Dijkshoorn Euromovers zorgt voor cook stoves in Rwanda

07-11-2019 Nieuws Advertorial

VLAARDINGEN - Dijkshoorn Euromovers draagt zijn steentje bij aan het cook stoves project van Groenbalans BV. Met dit project worden er cook stoves aan de bevolking op het platteland beschikbaar gesteld waarmee een aanzienlijke CO2 besparing wordt gerealiseerd. Op deze manier draagt Dijkshoorn Euromovers als één van de vele Erkende Verhuizers een steentje bij aan de mondiale CO2-reductie.

In Rwanda is minimaal 86 procentvan het energieverbruik brandhout en dit is de voornaamste brandstof om te koken voor 98 procent van de huishoudens. De distributie van efficiënte kookpotten reduceert de hoeveelheid hout dat gebruikt moet worden. Dit betekent minder rook, minder luchtvervuiling en minder CO2- uitstoot. Biomassa, hoofdzakelijk brandhout en houtskool, is voor een groot deel van de plattelandsbevolking de brandstof om te koken. Er wordt vooral gekookt op traditionele wijze, zoals op vuur of ouderwetse kookpotten. Tijdens het koken komt ongezonde rook vrij die weer wordt ingeademd. Het zoeken naar hout, het tijdverslindende koken en de gezondheidsproblemen gaan ten koste van andere bezigheden zoals onderwijs voor kinderen en betaalde arbeid voor volwassenen. De vernieuwde en functionele kookpotten leiden tot een significante daling in het gebruik van brandhout. In de ontwikkeling van de kookpot komen doelmatigheid, kosten, veiligheid en stabiliteit samen, waarbij gebruik gemaakt is van lokaal beschikbare materialen zoals klei en oud ijzer.

Door de daling in het gebruik hout en houtskool en het gebruik van efficiënte kookpotten wordt de CO2-uitstoot gereduceerd. Ook heeft de verminderde houtkap een positieve invloed op de biodiversiteit. De kookpot zelf is beter in staat om warmte langer vast te houden en te reguleren. Hierdoor is het eten sneller gaar en is er minder rookontwikkeling De kookpotten genereren ook werkgelegenheid. Doordat de vraag hoger is dan de productie worden er meer lokale fabriekjes geopend. Hierdoor wordt kennis opgebouwd over vervaardiging, distributie en verkoop van de kookpotten.

Sustainable Development Goals
- Een besparing van 2 miljoen uren op het collecteren van hout voor het koken.
- Op zeker 22.000 families waarvan 33.000 kinderen heeft dit project een positieve impact: gezondheid, scholing.
- Op dit moment zijn er 11.000 duurzame kookpotten in gebruik.
- Door het koken op deze potten wordt 140.000 ton CO2 gereduceerd op jaarbasis.

Als Dijkshoorn Euromovers een verhuizing uitvoert wordt er aan het milieu gedacht. Dijkshoorn Euromovers werkt namelijk klimaatneutraal. Bij een klimaat neutrale verhuizing compenseren wordt de CO2 uitstoot gecompenseerd. Dit geldt zowel voor het brandstofverbruik als voor de verhuisdozen. Door de compensatie kan er ook in de toekomst zorgeloos worden verhuisd.

Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date