Categorieën

Service

Directeur Amnesty reikt Geuzenpenning uit aan MOAS

Directeur Amnesty reikt Geuzenpenning uit aan MOAS
Nieuws

Directeur Amnesty reikt Geuzenpenning uit aan MOAS

  • Redactie
  • 13-02-2016
  • Nieuws
Directeur Amnesty reikt Geuzenpenning uit aan MOAS

VLAARDINGEN - Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland, reikt maandag 14 maart 2016 in de Grote Kerk in Vlaardingen de Geuzenpenning uit aan Migrant Offshore Aid Station (MOAS). Nazarski: ,,Op Lampedusa en Sicilië vertelden geredde drenkelingen mij over de verschrikkingen die ze op zee doorstaan hadden. Toen er steeds meer mensen verdronken bij hun poging Europa te bereiken, startte MOAS zelf reddingsoperaties. MOAS heeft duizenden mensen van de verdrinkingsdood gered en daarmee ook aan aarzelende overheden een inspirerend voorbeeld gegeven.’’

 

De reddingsorganisatie MOAS is opgericht in 2013 door Christopher (VS) en Regina Catrambone (Italië). In 2006 stichtten zij een bedrijf gespecialiseerd in verzekeringen en hulpverlening in risicogebieden. In 2008 verhuisden zij naar Malta. Hun bedrijf, de Tangiers Group, floreerde en groeide uit tot een ‘multimillion-dollar company’. Nadat honderden vluchtelingen in 2013 op zee omkwamen en er geen snelle actie volgde van Europa, reageerden Christopher en Regina Catrambone op een oproep van paus Franciscus om alles te doen wat ze konden doen om nog meer van dit soort humanitaire rampen te voorkomen. Ook een dringende oproep van VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon en de UNHCR zette MOAS aan tot daden.

Het echtpaar Catrambone investeerde daarop tot nu toe € 8 miljoen in hun levensreddende project. Sinds 2014 heeft MOAS zo’n twaalfduizend mensen van de verdrinkingsdood of onderkoeling gered.

Behalve in de Middellandse Zee is MOAS ook actief in de Egeïsche Zee, tussen Turkije en Griekenland. In deze wateren vaart MOAS onder meer met twee snelle reddingsboten, de Aylan en Galip Kurdi. Deze boten zijn vernoemd naar twee jonge Syrische kinderen, 3 en 5 jaar, die op zee samen met hun moeder zijn omgekomen toen hun boot kapseisde. De foto van de aangespoelde Aylan, dood liggend op het strand, schokte de hele wereld. Maar, waarschuwt MOAS, de dood van de twee broers is niet uniek: het komt nog steeds voor dat kinderen de vluchtpoging naar Europa niet overleven. ,,Wat we zien op de Egeïsche Zee is zelfs nog erger dan wat we hebben meegemaakt op de Middellandse Zee,’’ zegt Christopher Catrambone. ,,Omdat de afstand korter is, nemen smokkelaars meer risico’s, ten koste van de vluchtelingen. Ze geven aan hen vaak waardeloze reddingsvesten en opblaasbare bootjes die simpelweg de overkant niet kunnen halen.” In de eerste drie weken van januari van dit jaar wist MOAS in dit gebied 233 mannen, vrouwen en kinderen te redden. 

MOAS is verder ook actief in de Golf van Bengalen en de Andamanse Zee. Hier proberen vluchtelingen en migranten Maleisië te bereiken onder uiterst gevaarlijke omstandigheden.

 

Geuzenpenning

Sinds 1987 is de Geuzenpenning aan verschillende organisaties en personen toegekend. De Geuzenpenning is een initiatief van de Stichting Geuzenpenning. Deze organisatie is opgericht door voormalige Nederlandse verzetsstrijders die actief waren in de Tweede Wereldoorlog. De Geuzenpenning is bedoeld om hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten eer te bewijzen en te steunen. Voorzitter is Frans Weisglas, onder meer oud-voorzitter van de Tweede Kamer.

 

De Geuzenpenning is eerder toegekend aan personen zoals Václav Havel (1995), de Colombiaanse politica Ingrid Betancourt (2004), de Syrische advocaat en mensenrechtenactivist Haitham Maleh (2006), de Tunesische mensenrechtenadvocaat Radhia Nasraoui (2013) en aan organisaties zoals International Campaign for Tibet (2005), Human Rights Watch (2007) en Al-Haq en B’Tselem (2009). Vorig jaar ging de Geuzenpenning naar Free Press Unlimited. Meer informatie over de Geuzenpenning en MOAS is te vinden op geuzenpenning.nl  en moas.eu .