Dodenherdenking in Vlaardingen

02-05-2017 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Op donderdag 4 mei vindt ook in Vlaardingen weer de Dodenherdenking plaats. Tijdens deze Nationale Herdenking wordt iedereen herdacht - burgers en militairen – die is omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Het programma van de herdenking in Vlaardingen ziet er als volgt uit.

Locatie Emaus: Herdenking Indiëgangers
14.00 Ontvangst Aula Begraafplaats met koffie.
14.30 – 15.30 Herdenking Indië Monument.

Locatie Stadhuis: Dodenherdenking Vlaardingen
19.00 – 19.30 Opstellen/formeren stille tocht in de Schoolstraat. 
19.35 – 19.55 Stille tocht via de Markt (Geuzenmonument) naar het Verploegh Chasséplein. Aan de Stille Tocht en de herdenking op het Verploegh Chasséplein zal een afvaardiging van Vlaardingse veteranen deelnemen. 

Locatie Verploegh Chasseplein: Dodenherdenking Vlaardingen
19.59 Herdenkingsprogramma met toespraken, muziek en het leggen van de kransen. De Vlaardingen Band speelt koraalmuziek, waarna om 19.59 uur de Last Post wordt ingezet met daaropvolgend twee minuten stilte. Het programma daarna bestaat uit korte voordrachten. De kransen worden door verschillende organisaties en personen neergelegd bij het monument op het Verploegh Chasséplein. Tijdens het leggen van de  kransen speelt de Vlaardingen band de Funaral March van Saul Händel en wordt vervolgd door een gedicht. De zanggroep 4 mei zingt Geef Vrede Heer Geef Vrede met muzikale begeleiding van Mark Wilmer, Piano en Frank Zeppenveldt. viool. De traditionele herdenkingstoespraak wordt gehouden door de nieuwe burgemeester van Vlaardingen Annemiek Jetten. Hierna volgt Het lied der achttien Dooden van Jan Campert door de Zanggroep 4 mei, onder leiding van Jan Wilmer. Tot slot worden er twee coupletten van het Wilhelmus gezongen onder begeleiding van de Vlaardingen Band. Na afloop van de plechtigheid is er koffie in de Windwijzer aan de Schiedamseweg. 

Locatie Windwijzer: Dodenherdenking Vlaardingen
21.00   Muziekvoorstelling ‘Bevroren tranen’, gezongen verhalen als kleine monumentjes. De voorstelling vindt plaats na de jaarlijkse dodenherdenking aan het Verploegh Chasséplein en wordt aangeboden i.s.m. de stichting Nationale Gedenkdagen Vlaardingen. Maarten Peters schrijft en zingt liederen om te herdenken, om stil te staan, om terug te kijken maar ook zeker om vooruit te kijken. 

Locatie Streekmuseum Jan Anderson
14.00 – 16.00 Tentoonstelling in het Vlaardingse Streekmuseum van Jan Anderson, Kethelweg 50, over ‘Vlaardingen en de Tweede Wereldoorlog’. Het museum zal op 4, 5, 6 en 7 mei van 14.00 – 16.00 uur geopend zijn. Tevens wordt de film gedraaid over de Bevrijding van Vlaardingen. Gedurende deze dagen zullen tweedehands boeken over de tweede wereldoorlog worden aangeboden.

 

 Gerelateerd