Donkere dagen voor kerstmis

06-12-2020 Nieuws Dick van der Pijl

VLAARDINGEN/LIMOUSIN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Dick van der Pijl (Frankrijk).

Eindelijk is sedert een paar dagen het najaar begonnen met een vertraging van één à twee maanden. Vorige week hebben we nog lekker buiten op het terras de lunch gebruikt; rond de twintig graden en een pet op om verbranden van de hoofdhuid te voorkomen. Dat laat je nu wel uit je hoofd, een paar graden boven nul met een straffe wind uit het zuidoosten. Het wordt laat licht en vroeg donker maar dat is relatief. Rond acht uur komt de zon op en in de avond tegen half zes is het weer donker. Omdat we wat dichter tegen de evenaar aanzitten, scheelt een kwartier tot een half uur in de ochtend en in de avond. De winterse dagen zijn hier in Limoges iets langer dan in Vlaardingen, in het totaal een klein uur. Nog even en de dagen gaan weer lengen. Gelukkig maar! Eerst de winter nog en dan zo gauw mogelijk weer naar het voorjaar. 

Bijna alle bomen zijn nu kaal. Alleen de eiken zitten nog een beetje in mooi bruin blad. Gelukkig heeft het weer flink geregend. In één dag meer dan 35 milimeter dus meer dan 35 liter per vierkante meter, meer dan vier emmers vol. Er loopt een beekje over mijn terrein maar al sinds het voorjaar staat deze droog. Maar de rivier de Vienne die door het dal loopt  op zo’n honderd meter van mijn huis af,   is weer een beetje voller. Dat is wel een goed teken. Tachtig kilometer naar het oosten, aan de andere kant van Limoges, is er een aantal stuwmeren waarvan het Lac de Vassivière het grootste is. Deze stuwmeren zorgen ervoor dat de rivier een constante toevoer heeft van water. Dit meer is als zoveel stuwmeren in de jaren zestig van de vorige eeuw aangelegd voor de opwekking van electriciteit of voor koelwater van de vele nucleaire centrales die in die jaren zijn gebouwd. Negentig procent van het energieverbruik  wordt opgewekt door kerncentrales in Frankrijk. Aan de rivier de Vienne vijftig kilometer stroomafwaarts, naar het westen staat de kercentrale  van Civaux die hier in de donkere dagen voor de kerst voor de electriciteit zorgt zodat de kerstverlichting weer volop kan branden en licht in de duisternis brengen. 

Fijne, heldere feestdagen gewenst!Gerelateerd