Dutchmeiden

06-02-2022 Nieuws Cora Vlug

VLAARDINGEN/DOYLESTOWN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Volg de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Dick van der Pijl (Frankrijk) en vandaag van Cora Vlug-Bot (Verenigde Staten).

De Verenigde Staten heeft 332.915.073 inwoners. Het kunnen er een beetje meer of minder zijn ondertussen, maar volgens de laatste telling zijn we dicht bij de 333 miljoen. Van deze 333 miljoen mensen zijn er zo’n 28 miljoen Amerikaan van echte Amerikaanse afkomst.

In de VS worden 350 verschillende talen gesproken. Er zijn 223 Nationaliteiten op de wereld en ongetwijfeld bijna net zoveel in de VS woonachtig. Amerika is een land van immigranten, een culturele smeltkroes. De stad New York spant de kroon. Van alle New Yorkers is ruim 40% buiten Amerika geboren. Samen vertegenwoordigen de ruim 8,5 miljoen inwoners van NYC maar liefst 193 verschillende landen. Op de ranglijst van het aantal Amerikanen met een andere Nationaliteit van afkomst staat...nou? wie denk je? Welk land staat #1 met de meeste inwoners in de VS? De meeste Amerikanen met voorvaderen uit een ander land zijn van Duitse afkomst. Op # 1 staat Duitsland met over de 46 miljoen. Op de 12e plaats staat Nederland met 4.541.770 Amerikanen met hun roots in Nederland. Van deze meer dan 4,5 miljoen zijn er 9 dikke vriendinnen van mij.  

Hoe vinden we elkaar? Je hoort iemand in een winkel Nederlands spreken/ kinderen zitten bij elkaar op school/ een bankmedewerker vertelt je dat zijn pa en ma Nederlanders zijn/ een dochter van de één raakt toevallig bevriend met de zoon van de ander/ je staat op je beurt te wachten bij de bakker en je voorganger vraag met haar mobieltje aan haar oor “heb je nog brood nodig?”/ je bent een nieuwe telefoon aan het kopen. Bij de toonbank staat een echtpaar, lang en blond.  Zij kijken op dezelfde manier naar ons als wij naar hen en dan raak je aan de praat./ De Nederlanders in Amerika Facebook-pagina. We zoeken niet, maar het gebeurt gewoon.     

Onze nieuwste aanwinst is Helma. Geboren in Den Hout (Oosterhout). In 1992 in haar uppie als expat naar de USA verhuisd. Daar werd ze verliefd op een Spaanse Amerikaan en dus woont ze hier nog. Wat vindt Helma van onze Dutchmeiden: ,,Ik ben ontzettend blij om deel uit te maken van ons steunvolle groepje''. Cobie is geboren in Gouda, opgegroeid in Katwijk. Verliefd geworden op een Katwijker, verloofd, getrouwd, 3 kinderen. In 1995 voor 3 jaar naar de USA en dat is uiteindelijk wat langer geworden. Wat zegt Cobie: De groep werd steeds actiever en nu zijn we meer familie en dus elkaars ruggensteun.  Petra in geboren in Alphen a/d Rijn. In haar uppie in 1982 naar Amerika het avontuur tegemoet. Al heel snel verliefd geworden op een Amerikaan en geëmigreerd. Maud is geboren in Beverwijk. In 1988 naar de USA gekomen via Israël. Gekomen vanwege een hele leuke man en nu alweer heel wat jaartjes met deze leukert getrouwd. Maud over de vriendinnen: ,,Beste wat me is overkomen''. Ingrid is geboren in Breda. Verliefd geworden op een Amerikaan in Rusland. In 1995 samen naar de USA. Ingrid: ,,Heel dankbaar dat ik erbij hoor''. 

Liesbeth is geboren in Den Haag en haar beste tijd beleefd in Leiden. In 1984 samen met haar Nederlandse man naar de USA. De planning was voor 18 maanden en ook dat is dus langer geworden. Met een 3 jaar tussenstop in België, maar daar hadden ze al gauw heimwee naar de USA. Liesbeth wilde pas bij ons horen toen haar kinderen groter waren en ze wat meer tijd had, waardoor ze na al die jaren last kreeg van heimwee. Dat hebben de Dutchmeiden voor het grootste deel toch wel opgelost. Francine is geboren in Voorburg. In 2001, samen met Nederlandse man naar de USA. Tussendoor een paar jaar in Montréal gewoond.  Ze vond al gauw de Dutchmeiden. Ook daar hebben we het heimweeprobleem zo goed als opgelost met z’n allen.             

Ann is geboren in Hasselt, België. Door werk van haar vader, een groot deel van haar jeugd doorgebracht in Utrecht, Heelsum en Wageningen. Ze ging voor haar werk een half jaar naar de USA.  Een verliefde Amerikaanse collega is de rede dat haar USA-avontuur langer duurt dan een half jaar.
Janneke is geboren in Laren. In 1987 met man verhuisd naar Groot-Brittannië. Twee kinderen later in 1995 geëmigreerd naar de USA, waar hun derde kind is geboren. ,,Dutchmeiden, leukste groep Nederlanders in het Buitenland'', zeg ze. 

En dan ik, zoals jullie weten, geboren en getogen in Vlaardingen. In 2000 met man en 2 zoons geëmigreerd naar de USA. Ik zou voor geen goud de meiden willen missen. De redenen van emigratie zijn werk, liefde of avontuur. Natuurlijk hebben we in de loop der jaren allemaal onze Amerikaanse vrienden en vriendinnen gevonden, maar toch, die Nederlanders zijn meer zoals jij zelf. We snappen elkaar. We lachen wat af met elkaar, we kunnen ook huilen met elkaar, we zijn elkaars ruggensteun en uitlaatklep. Kortom we zijn heel blij met elkaar. De mannen niet te vergeten natuurlijk. 

In de loop der jaren weten we zo’n beetje alles van en over elkaar. Ik wil jullie nog wel één bijzonder waar gebeurd verhaaltje vertellen: Janneke werd geïntroduceerd bij de Dutchmeiden in 2015. Veel koffiekletsen (ook bij haar thuis), uitjes, etentjes en noem maar op met elkaar beleefd. Heel gezellig altijd en we kletsen wat af natuurlijk. Eind februari 2018 laat ze ons in de groeps-WhatsApp weten dat ze plotseling naar Nederland moet omdat haar moeder op 88-jarige leeftijd is overleden. We wensen haar allemaal sterkte en een veilige reis. Ik had net die ochtend van de 26e februari gelezen dat Mies Bouwman is overleden. Ik wilde nog appen “ook toevallig, op dezelfde dag als Mies”, maar deed dat niet, want het is al triest genoeg en dan heb je zo’n domme opmerking niet nodig. Janneke vertrekt naar Nederland die dag. Twee dagen later post ze een foto van Mies Bouwman op haar Facebookpagina. Erboven staat “Ik zal je missen Mama”. De Dutchmeiden App ontplofte bijna meteen. Dit was een complete verrassing voor ons allemaal. Janneke is de dochter van 'onze' Mies en Leen Timp. Toch wel bijzonder dat zoiets gewoon niet ter sprake komt in de tijd dat we elkaar kennen. Natuurlijk is voor Janneke gewoon haar moeder haar moeder. Voor de Dutchmeiden was het toch wel even heel bijzonder.                                           

Met permissie van Janneke staat deze wetenswaardigheid nu op papier en ze weet zeker dat haar moeder hier enorm van zou hebben genoten. “Ik was geen ster, ik was gewoon Mies”. Dag lieve mensen.

Cora Vlug Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date