Een hartverscheurende tijding

04-02-2018 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - In dit voor Vlaardingen historische jaar waarin we de Slag bij Vlaardingen van het jaar 1018 herdenken, brengt Vlaardingen24 iedere dag een verhaal uit het Vlaardingse verleden. We doen dat aan de hand van een oud krantenbericht. Vandaag 4 februari 1903: een hartverscheurende tijding.

Als er in een gezelschap plots een stilte valt, hoor je nog vaak de uitdrukking 'de dominee komt voorbij'. Maar weinigen realiseren zich de herkomst van dit gezegde. Juist in vissersdorpen kwam de dominee maar al te vaak met het droevig bericht over in zee omgekomen vissers. Als de dominee door de straat liep, hield iedereen dan ook zijn hart vast en hoopte dat de eerwaarde een deurtje verder moest zijn.Zo blijkt ook uit dit bericht van 4 februari 1903. 

Een ontzettende ramp heeft deze gemeente getroffen, nu het helaas maar al te waar blijkt wat van stonde aan gevreesd werd, namelijk dat het door den stoomtrawler Judith overstroomde vischschip alhier thuisbehoorde.Er is nu geen twijfel meer aan of het is de ijzeren logger Triton, schipper P. Van Keulen van de reederij Hoogerwerf en Co.

Zaterdagmiddag kregen, als naar gewoonte de R.K. en Protestantsche geestelijken de' officieele mededeeling, waarop de eerwaarde heeren zich naar de verschillende huisgezinnen begaven om de hartverscheurende tijding mede te deelen, wat voorwaar geen benijdenswaardige taak kan genoemd worden. Bij deze ramp zouden twaalf personen om het leven gekomen zijn, waarvan negen uit deze gemeente en drie uit Pernis, waarvan velen gehuwd, waaronder met groote gezinnen. Uit een gezin alhier zelfs vader en zoon.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date