Een laatste groet aan de Hoekse Lijn

01-04-2017 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – De laatste trein is gisteren over het spoor tussen Rotterdam en Hoek van Holland gereden en vandaag begint de grote ombouw naar metrolijn. Een half jaar niet meer vaststaan voor de spoorovergang dus. Sommigen worden er wat weemoedig om de trein nooit meer langs te zien rijden.

Tot de aanleg van de Hoekse Lijn werd in 1875 in de Tweede Kamer besloten. De minister van binnenlandse zaken, Heemskerk, wilde de lijn slechts aanleggen tot Maassluis, maar de Tweede Kamer bereikte door een amendement dat de lijn werd doorgetrokken naar Hoek van Holland.

De lijn werd aangelegd als aftakking van de bestaande lijn Rotterdam – Den Haag. Het gedeelte Schiedam (thans Schiedam Centrum) – Vlaardingen – Maassluis werd geopend op 17 augustus 1891. Maassluis – Hoek van Holland Strand volgde officieel op 1 juni 1893, hoewel in mei 1893 de treinen van de lokaaldienst tussen Rotterdam en Maassluis al doorreden naar Hoek van Holland. De spoorlijn ligt grotendeels op een speciaal hiervoor aangelegde waterkerende dijk, waarin tijdens de aanleg van de lijn enkele keersluizen zijn opgenomen. Tijdens de watersnoodramp van 1953 voorkwam de spoordijk het onderlopen van het land ten noorden ervan.

Filmer en fotograaf Ronald van der Bie  maakte een korte documentaire over de Hoekse Lijn, filmde bij alle stations en reed ook mee met de machinist op ‘de bok’. De beelden zijn geschoten in de trein, ernaast en erboven. Hiermee brengt hij een laatste saluut aan het spoor en de treinen die er gereden hebben. Kijk en geniet!Gerelateerd