Een lot uit de loterij

13-09-2020 Nieuws Dick van der Pijl

VLAARDINGEN/LIMOUSIN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Dick van der Pijl (Frankrijk).

Als je in Frankrijk woont heb je natuurlijk altijd een vakantiegevoel maar het is toch leuk om af en toe eens ergens anders naar toe te gaan. Veel Fransen verlaten nooit hun land. Zij zeggen dat alles wat je zoekt in hun land te vinden is. Dat maakt de Fransen toch wel minder reislustig dan de Nederlanders. Mijn vriend Christopher is een Engelsman. Hij spreekt geen of weinig Frans ondanks het feit dat hij al bijna vier jaar in Frankrijk woont. Hier in de Limousin en de Dordogne stikt het van de Engelsen dus hij leeft in een bijna Engelstalige omgeving en dus weinig aanleiding om Frans te leren. Het werk dat hij doet is  waarnemen op boerderijen maar dan vooral boerderijen waar men alpaca’s fokt. Alpaca’s zijn een soort lama’s die men fokt voor de superzachte wol. Deze fokkerijen worden grotendeels door Engelsen en Nederlanders gehouden. 

Het leuke van zijn werk is dat hij op verschillende plekken in Frankrijk de eigenaar vervangt wanneer deze op vakantie gaat of op familiebezoek in zijn vaderland. Als het even kan, dan volg ik hem want dan is hij niet moederziel alleen in een vreemde omgeving. En bovendien is het natuurlijk veel gezelliger. Een paar maanden terug kreeg hij het verzoek een Nederlandse eigenaar van een fokkerij te vervangen voor twee weken in de Lot; een regio ongeveer tweehonderd kilometer zuidelijk van de Limousin waar we wonen.  Prima, dit ingepland. Tot Chris een paar weken terug vernam dat de fokker alle alpaca’s verkocht had. Dat was een tegenvaller en dat  niet alleen omdat hij een paar weken inkomsten zou mislopen.

De boerderij ligt in het hart van een terrein van vele hectaren op een heuvel nabij de rivier de Lot met een schitterend uitzicht op de wijde omgeving. Daar komt nog bij dat er een heerlijk groot zwembad bij is. Een echt zwembad van 12 bij 4 meter. Daar kun je tenminste in zwemmen. De meeste zwembaden zijn een stuk kleiner waar je nauwelijks een slag in kan maken. Eigenlijk een vakantieadres!

Gelukkig verzocht de eigenaar Chris toch te komen om op de hond te passen en de boerderij te bewaken. Dat is dus echt genieten. Géén verzorging van alpaca’s en genieten van twee weken zomerzon en temperaturen van boven de dertig graden in september in een heel andere omgeving; in de regio de Lot. Je kunt je toch een slechter lot bedenken nietwaar?

Dick van der PijlGerelateerd