Categorieën

Service

Een Noorse ramp met een Vlaardings schip

Een Noorse ramp met een Vlaardings schip
Nieuws

Een Noorse ramp met een Vlaardings schip

  • Redactie
  • 31-01-2015
  • Nieuws
Een Noorse ramp met een Vlaardings schip

VLAARDINGEN - Burgemeester Bert Blase heeft vrijdagmiddag op zijn kamer een DVD-exemplaar van een documentaire/film in ontvangst genomen van cineast Knut Georg Flo uit het Noorse Bergen.

De documentaire gaat over de scheepsramp met de VL 103 ‘Voorbode’, die in het centrum van Bergen op 20 april 1944 explodeerde. Het Vlaardingse vissersschip van de firma Hoogendijk, dat door de Duitse bezetter was gevorderd, was volgeladen met springstoffen. De enorme explosie had tot gevolg, dat een groot deel van Bergen vrijwel werd weggevaagd. Duizenden woningen raakten ernstig beschadigd, 131 werden er totaal verwoest en 30 schepen zonken. Meer dan 4000 mensen raakten gewond, bijna 5000 werden dakloos en 160 mensen verloren het leven.

Op de ‘Voorbode’ vielen drie doden te betreuren, matroos Klaas den Heijer uit Katwijk, stoker Arie Zwaneveld uit Rotterdam en de Vlaardingse schipper Christiaan Bot. De grootste ramp in Noorwegen tijdens de Tweede Wereldoorlog was hiermee een feit. Deze ramp wordt jaarlijks in Bergen herdacht. Knut Georg Flo en de ‘Bergen Fritidsfilmere’ heeft van deze gebeurtenis nu een documentaire gemaakt, welke in 2014 in Bergen is vertoond. De documentaire/film is nu ook in het Nederlands ingesproken en ondertiteld.

Bij de overhandiging van de DVD waren afgevaardigden aanwezig van de Historische Vereniging Vlaardingen en de Vrienden van het Museum Vlaardingen. Beiden verenigingen hadden donderdagavond voor hun leden de Nederlandse primeur van de documentaire. Tijdens deze druk bezochte avond waren ook de nazaten van Christiaan Bot aanwezig en schetste een kleindochter van schipper Bot het Nederlandse/Vlaardingse perspectief van de ramp.