Een zeeman en een zeemannetje

02-03-2018 Nieuws Redactie

foto: Stadsarchief Vlaardingen

VLAARDINGEN - In dit voor Vlaardingen historische jaar waarin we de Slag bij Vlaardingen van het jaar 1018 herdenken, brengt Vlaardingen24 iedere dag een verhaal uit het Vlaardingse verleden. We doen dat aan de hand van een oud krantenbericht. Vandaag 2 maart 1926: een zeeman en een zeemannetje.

De twintigjarige Vlaardingse zeeman Jaap Z. wordt bij verstek veroordeeld tot tien gulden boete (of vijf dagen hechtenis) vanwege de mishandeling van een veertienjarige collega. Die laatste verschijnt wel voor de rechter om zijn verhaal te doen.

Jaap Z. zou op 18 december het 14-jarig zeemannetje-broekebaasje Jos Siegfried Walter hebben mishandeld omdat deze weigerde een Duitsch versje voor hem te zingen. De mishandeling bestond, zooals de leuke kleine jongen, die nauwelijks over het hekje heen kon kijken met z'n parmantige scherpe oogen, vertelde uit een afranseling met een riem, die voorzien was van gespen, en verder uit stompen en schoppen. 

— Op wat voor een schip voer je, zeeman? vroeg mr. Wijnveldt.

— Op de 'Odin', m'nheer!

— Odin? Wat denk je dat dat beteekent?

— Dat weet ik niet, hoor!

— Ik heb gehoord dat je een heel ondeugend jongetje bent!

Hij lachte schalks.

— Ja ja, je dronk bier uit een ander z'n glas, is 't niet?

—Eénmaal, één mondje maar!

— Past niet voor een zeeman!

— Hm! Ik kreeg 't vuile water uit de tonnen!

— Ben Je niet tweemaal zoo'n beetje dronken geweest?

— O nee! lachte hij breed-uit.

— Nou man, ga jij maar eens zitten. Je zult nog wel meer tikken moeten hebben voordat je een volwassen zoeman bent! 

Met dappere, groote stappen liep de jongen naar zijn plaats. Daarop werd de niet-verschenen Jaap conform den eisch veroordeeld tot ƒ 10 boete subs. 5 dagen hechtenis.

Gerelateerd