Enkele tientallen zwerfjongeren in Vlaardingen

11-07-2018 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Naar schatting zijn er in Nederland 12.400 zwerfjongeren tussen de 18 en 30 jaar. Deze groep vormt ruim 40% van het totale aantal daklozen in Nederland. Marieke Thommis van het CDA en Ingrid Wijker van de SP maken zich ernstig zorgen over deze groep en hebben het college van B&W vragen gesteld over hoezeer deze problematiek in Vlaardingen speelt.

Het college van B&W antwoordde deze week dat volgens de laatst bekende informatie er ongeveer 30 zwerfjongeren in Vlaardingen zijn. In thuis- en daklozenopvang De Elementen is er volgens de jaarcijfers 2017 aan 21 unieke personen tussen 18 en 30 jaar tijdelijk onderdak gegeven. Bij de crisisopvang van Stichting Elcerlyc is ook een aantal mensen van jonger dan 30 jaar opvang gegeven. Niet in alle gevallen is duidelijk of dit zwerfjongeren waren.

De omvang van de wachtlijst voor de daklozenvoorziening en de gemiddelde benutting van de crisisopvangcapaciteit laat zien, dat er momenteel geen tekort aan opvangmogelijkheden is, aldus het college van B&W. De bezettingsgraad van De Elementen was in 2017 85%, dus ‘gemiddeld’  gezien was er altijd plek.

Verder is kort geleden besloten tot uitbreiding van het aantal plaatsen in beschermde woonvormen. Zowel bij Stichting Pameijer als bij Stichting Onder Eén Dak (StOED) is gevraagd om plekken te creëren voor jongeren waar ze zelfstandig kunnen wonen maar wel begeleiding krijgen.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date