Eurovisie Songfestival: Rotterdam first, Vlaardingen second!

15-10-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Van 12 tot en met 16 mei volgend jaar is Rotterdam de gaststad voor de 65e editie van het Eurovisie Songfestival. Een beetje betaalbare hotelkamer is daar voor die periode al niet meer te krijgen en vanuit Rotterdam hebben ze inmiddels ook al de nodige hotelkamers in Vlaardingen vast laten leggen. Wie in april een kamer wil in het Delta hotel betaalt daar zo’n €150 voor, maar vanaf mei wordt dat zo’n €200 meer, tot zo’n €348. En dat komt dan niet door de meivakantie, want die valt landelijk eerder. Bij een wat eenvoudiger type verblijf zoals de B&B De Glasparel aan de Westhavenkade betaal je normaal gesproken €57 tot €75 voor een kamer, maar reserveer je diezelfde kamer tijdens het Eurovisie Songfestival dan betaal je rond €200!

De hotels profiteren dus medio mei volgend jaar van de verwachte toeloop voor het Eurovisie Songfestival en Vlaardingen zou daar ook op ‘mee kunnen liften’. Raadslid Marieke Thommis van het CDA zal met het oog daarop aanstaande donderdag een motie indienen; een oproep aan het college om de kansen te grijpen die er liggen en in overleg te gaan met horeca, culturele instellingen en andere bedrijven.

,,Dit kan uitgelezen mogelijkheden bieden om Vlaardingen extra te presenteren en te profileren op het gebied van toerisme, cultuur, horeca en economie’’, aldus Thommis in de motie. Ze verzoekt daarbij het college om met de horeca, culturele instellingen, bedrijven en overige relevante partners in Vlaardingen voor het einde van dit jaar te bespreken waar de kansen liggen voor Vlaardingen om zich te profileren en deze partners aan te moedigen om deze kansen aan te grijpen.

,,Hoe leuk zou het zijn om een filmpje te maken, zoals Arjen Lubach dat destijds deed’’, aldus Marieke Thommis in een reactie. ,,Hij sloot aan bij ‘America first’ van Donald Trump met ‘The Netherlands second’. En Vlaardingen kan daarop inspelen met ‘Rotterdam first, Vlaardingen second’. Zo’n filmpje en het dan viraal laten gaan.’’. Marieke Thommis beseft wel dat het door de financiële situatie van Vlaardingen het moeilijk is iets van de grond te krijgen dat geld kost. ,,Alles wat geld kost, dat kan ik niet inbrengen’’, vertelt Thommis. ,,Maar de gemeente kan wel in gesprek gaan, kijken waar ze kan verbinden en faciliteren. En daarbij zijn er verschillende organisaties die Vlaardingen ook op de kaart willen zetten, zoals ‘Vlaardingen Partners’. Mogelijk dat die in dat hele proces wat kunnen betekenen.

Thommis had eerder het idee om het college in gesprek te laten gaan met de verantwoordelijk wethouder in Rotterdam. Daar echter scheen al een brief te circuleren die opriep om meeprofiterende ‘randgemeentes’ als Vlaardingen mee te laten betalen aan het Eurovisie Songfestival. En dat wil Thommis juist voorkomen. ,,Buurgemeentes als Schiedam en Maassluis zijn er ook mee bezig. Maassluis wil kijken of ze een beroep kunnen doen op Europese fondsen, maar ik denk dat dat wel wat te laat is’’.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date