Categorieën

Service

FEEST

FEEST
Nieuws

FEEST

  • Dick van der Pijl
  • 08-12-2019
  • Nieuws
FEEST
VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Dick van der Pijl (Frankrijk)

Zo, het Sinterklaasgebeuren is nu toch wel achter de rug. Hier in Frankrijk kent men dat niet behalve dan in het hoge noorden tegen de Belgische grens aan. Dit gebied was oorspronkelijk Vlaanderen en was bovendien Nederlandstalig. Het is een behoorlijke strook waar onder meer Lille (tegen de Belgische grens aan) en Duinkerken onder vallen. Duinkerken is door de Fransen verbasterd tot Dunkerque.

De Vlaamse naam van Lille is Rijssel. Deze naam zien we aan de Belgische kant van de grens, als we via Antwerpen en Lille richting Parijs gaan, nog altijd aangegeven. Een hele strook van Vlaanderen is door de Fransen ingepikt aan het einde van de zeventiende eeuw. Je zou het dus bezet gebied kunnen noemen. Er is toen tientallen jaren om gevochten maar het heeft Frankrijk toch de noordgrens een stuk naar het noorden doen opschuiven; verder van Parijs. Dat was uiteindelijk de bedoeling van Lodewijk de Veertiende.

Daar in het hoge noorden van Frankrijk is nog wel wat van te vinden wat aan Sinterklaas doet denken. Hier in het zuidwesten van Frankrijk nabij Limoges niets meer van dat alles. Het laatste feest dat gevierd is, de wapenstilstand aan het einde van de Eerste Wereldoorlog  de “Jour de l’armistice” elk jaar op 11 november, en anderhalve week  ervoor op 1 november Allerheiligen. Allerheiligen wordt hier in Frankrijk zéééér serieus genomen. Al weken van te voren worden overal Potchrysanten aangeboden. Iedereen, maar dan ook werkelijk iedereen, gaat naar de begraafplaats om de voorouders te herdenken en deze potplanten op de graven te zetten. Trouwens het is ook een Belgische gewoonte, van oorsprong katholiek. Dus niet de fout maken om zo’n plant aan een levend persoon te geven zoals wij een keer gedaan hebben toen we deze gewoonte nog niet kenden.  Dit wordt als een zware belediging ervaren door de ontvanger. De eerste dagen na de Allerheiligen is het op elke begraafplaats een feest van kleur. Tot de eerste vorst. Dan zijn de kleuren weg  en worden begraafplaatsen weer somber en saai als voorheen.

Maar nu op naar het feest van licht zoals het Kerstfeest wel wordt genoemd. In  Limoges wordt er erg veel aan gedaan. Van eind oktober tot het eerste weekeinde van december is met bezig met het aanbrengen van de kerstverlichting. Vooral het stadhuis is indrukwekkend. Het stadhuis van Limoges is ontworpen door dezelfde architect als die van Parijs. Bovendien staat er een enorme kerstboom voor. Het feest van licht is begonnen.

Dick van der Pijl