Feest

01-05-2022 Nieuws Cora Vlug-Bot

VLAARDINGEN/DOYLESTOWN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Volg de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Dick van der Pijl (Frankrijk) en vandaag van Cora Vlug-Bot (Verenigde Staten).

Het is alweer april 2022. Wanneer je in 1952 geboren bent, zoals mijn man Léon, dan betekent dat dat je 70 jaar op deze aardkloot rondhuppelt. Tijd voor een feestje. Nu is Léon niet zo’n feestbeest, dus met getemperde ideeën en enthousiasme wordt er weken nagedacht. Natuurlijk zitten de USA Nederlandse vrienden en vriendinnen in het complot. Wilde plannen worden geopperd, maar ook weer door mij de kop ingedrukt. De jarige moet er natuurlijk ook wel zelf van genieten. Dankzij vriendin Cobie ontstaat het plan om de jarige te overladen met verjaardagskaarten. Familie, vrienden en familie van vrienden worden benaderd en bijna iedereen werkt hier spontaan en enthousiast aan mee.

De eerste kaart komt uit Zwitserland. De afzender is ons allebei onbekend. Er zit een klein briefje bij, geschreven in een vreemdsoortig Duits. We nemen aan dat het Zwitsers is. Léon snapt er niets van. Het wordt de eerstvolgende dagen bijna een obsessie om uit te zoeken wie deze mysterieuze afzender is en hoe deze weet dat Léon zijn 70e levensjaar heeft voltooid. Oud-collega’s passeren de revue, oude vrienden, bekenden en noem maar op, maar geen resultaat. Het dorpje van de poststempel wordt gegoogeld. Het blijkt een klein dorpje te zijn, dus 'als ik de politie of de Burgemeester bel, dan weten zij vast wel wie dit is', bedenkt Léon. Ik probeer met alle macht niet te lachen en doe er nog een schepje bovenop, nadat ook de taal is onderzocht en blijkt ook oud Luxemburgs te zijn.

In de zomer van 1971 hebben Léon en z’n beste vriend Ton in die tijd, 3 weken liftend en kamperend door Luxemburg gezworven. Voor mijn tijd, in September van datzelfde jaar kregen wij verkering, dankzij de foto’s van deze Luxemburgse avonturen, die werden afgedrukt bij Foto Engelse, waar ik toentertijd werkte. Maar dat is weer een ander verhaal. Het idee van een 'long lost daughter' uit Luxemburg, waar je het bestaan niet vanaf weet, kwam spontaan bij me op. Hij moest erom lachen, maar toch... het zal je maar gebeuren.

Er kwamen dagelijks nieuwe kaarten binnen. Bekenden en onbekende afzenders. Anoniem, BNN’ers, Amerikaanse beroemdheden en vanuit alle hoeken van de wereld. Familie van onze Nederlandse vrienden hier, veel van mijn facebookvrienden en zelfs oud R.K.W.I.K-kers uit een lang vervlogen voetbaltijd, van speler tot bestuurder. Helemaal geweldig!!  

Mooie brieven van Walt Disney, de bisschop van Philadelphia, een college professor en Joe Biden stuurt een kaart vanuit The White House. Ook Trump ontbrak niet natuurlijk, Ronald Reagan (zonder 'return to sender' adres) en de nodige artiesten zoals Andre van Duin, Willeke Alberti, Bruce Springsteen, Mick Jagger en noem ze maar op.  

Na zo’n tien kaarten begon Léon te begrijpen dat dit doorgestoken kaart was, alleen wist hij nog niet wie de aanstichter is geweest. We hebben niet alleen veel plezier gehad met deze kaarten, maar ook zeer indrukwekkend dat zoveel mensen hier gehoor aan hebben gegeven en de tijd hebben genomen om Léon een Happy Birthday te wensen.

24 April een heerlijk gezellig feestje thuis, in de tuin, inclusief taart en in koor een overweldigend 'Happy Birthday' en 'Lang Zal Hij Leven'. De kaarten hangen aan de muur en eindelijk wordt er uitleg gegeven wie wat had geschreven en wie de onbekende afzenders zijn. De 'long lost daughter' uit Zwitserland blijkt een neef te zijn van Maud, één van onze Nederlandse vriendinnen. Maud en de neef hebben ook de grootste lol gehad met dit verhaal. De teller staat nu op 92 and counting. Er vallen elke dag nog felicitaties in de brievenbus. Dit zal nog wel een poosje doorgaan want de post is niet zo snel. We stoppen denk ik niet bij de 100.

Happy Birthday Léon, volgend jaar laten we je met rustGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date