Fouilleeracties op straat door politie succesvol

19-04-2020 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Bij fouileeracties op straat zijn in het laatste half jaar door de politie meer wapens gevonden dan in eenzelfde periode daarvoor. Zijn er dan meer wapens op straat of is de politie beter in staat om mogelijke wapens te onderscheppen? Niemand die het zeker weet want een echte steekproef ontbreekt. Daarvoor zou je bijvoorbeeld een groot gebied of een middelbare school in één keer af moeten sluiten (wanneer die weer open zijn) en alles en iedereen moeten fouilleren. En dat dan later herhalen. 

Niet voor niets noemen we hier een middelbare school want steeds meer jongeren lijken zich te bewapenen met steekwapens en weer anderen bewapenen zichzelf om zich daar weer tegen te verdedigen. Of dat dus werkelijk zo is is nog de vraag maar burgemeester Bas Eenhoorn meldt deze week aan de raad dat ‘die geluiden gaan’. Kort geleden zijn er nog machetes (kapmessen) en een groot vleesmes in beslag genomen bij twee dertienjarige jongens die daarmee blijkbaar een ruzie wilden beslechten. En dan zijn er volgens de burgemeester ook nog de filmpjes met 'drill raps', waarbij geweld wordt verheerlijkt en waarvan sommigen mogelijk in Vlaardingen zijn opgenomen. Alle reden in ieder geval voor burgemeester Eenhoorn om een verlenging te bepleiten van de mogelijkheid op straat te fouilleren. En die is inmiddels gisteren ingegaan.

Sinds 3 november 2016 is de politie begonnen met preventief fouilleren in Vlaardingen. Tot 18 maart 2020 is er op verschillende dagen en tijdstippen preventief gefouilleerd in eerder aangewezen veiligheidsrisicogebieden en zijn 2537 personen gefouilleerd. Hierbij zijn in totaal 74 personen aangehouden. Er werden in totaal 125 wapens aangetroffen:

  • In 2016: 1 vuurwapen, 15 steekwapens en 3 overige wapens
  • In 2017: 1 vuurwapen, 23 steekwapens, 4 slagwapens en 2 overige wapens
  • In 2018: 2 vuurwapens, 24 steekwapens en 1 slagwapen
  • In 2019 (tot 3 oktober): 29 steekwapens, 3 slagwapens en 2 overig wapens.

Dit jaar (2020) zijn er in de eerste maanden al 14 steekwapens en 1 slagwapen in beslag genomen bij acties.

Het afgelopen halfjaar vonden 74 wapengerelateerde incidenten plaats, fors hoger dan met het half jaar daarvoor (62). Vooral in Centrum (inclusief Oostwijk), West en Holy (met name Zuid) blijft dit aandacht vragen. Het Centrum, Vlaardingen West en Holy worden daarom tot 18 oktober 2020 weer aangewezen als veiligheidsrisicogebieden. De in de gebieden gelegen drie metrostations vallen vanaf ook onder de aangewezen gebieden waar gefouilleerd kan en mag worden. Tenslotte geldt dit ook voor het gebied rond de terminals van DFDS aan de Vulcaanweg, vanwege de inklimmersproblematiek van met name economische vluchtelingen.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date