Geen boerka en geen integraalhelm

31-07-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Morgen, 1 augustus, gaat de zogeheten ‘Boerka wet’ in. Officieel gaat het daarbij om de Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding. Openbare ruimtes zoals ziekenhuizen, overheidsgebouwen, scholen en het openbaar vervoer mag je niet meer met een boerka, nikab, integraalhelm of bivakmuts betreden. Bij een nikab zijn de ogen van degene die het kledingstuk draagt nog wel zichtbaar. Bij een boerka is dat niet het geval, omdat er dan een gaasje voor de ogen zit.

De Fractie Boers heeft over de meest uiteenlopende zaken vragen gesteld, maar vragen hierover zijn we die nog niet tegengekomen. Voor de hand liggend is dan de vraag of dit verbod gehandhaafd zal worden in Vlaardingen.  

Openbaar vervoersbedrijven in de steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben al laten weten tram en bus niet stil te zetten als daar een draagster van een nikab of boerka in stapt; zo’n actie staat niet in verhouding tot de aard en zwaarte van wat de wet als een strafbaar feit ziet. Voor de politie is een aanhouding in dit geval ook geen prioriteit 1,2 of 3, dus massale aanhoudingen zijn niet te verwachten. De vraag die zowel bij de Raad van State als mensenrechtenorganisatie Amnesty International naar voren kwam was of iemand het recht heeft zich te kleden zoals hij/zij dat wil als dat aansluit bij diens levensvisie (waaronder religie)

Het aantal draagsters van dergelijke gezichtsbedekkende kleding is volgens verschillende schattingen overigens nogal laag, en in Vlaardingen hebben de meeste mensen daar waarschijnlijk al helemaal geen beeld bij. Op een bevolking in Nederland van ruim 17 miljoen zijn het er misschien een paar honderd.

Het AD heeft vandaag een nogal uitgebreid artikel geplaatst over de nieuwe wet en het ‘fenomeen’ van gezichtsbedekkende kleding. De krant geeft de lezer daarbij uitgebreid tips over wat je kunt doen als je een draagster van een nikab of boerka ziet in een ruimte waar dat niet toegestaan is: je mag iemand erop aanspreken en in het uiterste geval als burger zelfs aanhouden. Maar dan wel direct overdragen aan de politie. Om te voorkomen dat iemand de benen neemt kan daarbij in het uiterste geval dwang worden gebruikt, aldus de krant. ,,dat kan door iemand bijvoorbeeld tegen de grond te houden’’, zo geeft het AD daarbij aan.

Formeel klopt het dat burgers in het uiterste geval over kunnen gaan tot aanhouding.  Een rechter zal er echter later nog eens extra over oordelen en in dergelijke gevallen van gezichtsbedekkende kleding lijkt het aanhouden door burgers een te zwaar middel; het gaat hier immers niet over delicten als mishandeling of beroving met geweld maar, simpel gezegd, over een extra stukje stof. Een vreemd signaal dus van het AD dat nooit eerder op die manier inging op wetswijzigingen. Zoals bijvoorbeeld toen op 1 juli het verboden werd om een smartphone in je hand te hebben terwijl je fietst.Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date