Geen Schiedamse daklozen meer in Vlaardingen

31-07-2019 Nieuws Redactie

SCHIEDAM/VLAARDINGEN - Schiedam gaat de nachtopvang van dak- en thuislozen weer in eigen hand nemen. Dat stelde wethouder Patricia van Aaken deze week naar aanleiding van de presentatie van het 'Plan van Aanpak Langer Zelfstandig Wonen'. 

Nu nog is de zogenaamde maatschappelijke crisisopvang een zaak van Schiedam, Vlaardingen en Maassluis samen. In De Elementen in Vlaardingen zijn 25 opvangplekken beschikbaar voor dak- en thuislozen uit de drie gemeenten samen.

Schiedam kiest er nu voor deze opvang weer eigenstandig te regelen. Dat wordt mogelijk door een verandering van het regime vanuit de Vereniging Nederlandse Gemeenten, die vanaf 2022 de gelden niet langer via de regiegemeente - in dit geval Vlaardingen - beschikbaar stelt, maar rechtstreeks aan de gemeenten.

Het weer zelf oppakken van de maatschappelijke opvang heeft volgens Van Aaken als groot voordeel dat het gemeentebestuur 'meer regie kan voeren op de toegang' tot de regeling. Ook is de band met de Wijkondersteuningsteams nauwer. "Steeds is het zaak er voor te zorgen dat de persoon op de goede plaats terecht komt." Behalve De Elementen, voor de directe opvang, kent Schiedam ook een voorziening op de Westvest, een zogenaamde woontussenvoorziening, waar mensen wonen die uit De Elementen komen. Voor in de regel een half jaar wordt daar gekeken en gewerkt om mensen er klaar voor te maken weer zelfstandig te gaan wonen. "Daarvoor moeten we voldoende woningen beschikbaar zijn", aldus Van Aaken. Daarover maakte zij al afspraken met de partners in het 'Pact wonen en zorg Schïedam'.

Volgens de wethouder kan Schiedam met een eigen maatschappelijk opvang toe met 'minder plekken' dan nu. Ook al komen nu relatief veel Schiedammers die het dak boven hun hoofd kwijtraken, in Rotterdam terecht. "Daar zijn meer plaatsen beschikbaar, is meer ervaring met de opvang van daklozen." Maar ook daar wordt men strenger in de toelating, aldus Van Aaken.Gerelateerd