Geen statushouders maar starters in schoolgebouw

10-10-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – In het voormalige gebouw van de Globeschool aan de Van Limburg Stirumstraat komen geen vluchtelingen met een verblijfstatus, zogeheten statushouders, maar vooral starters. Dat werd vanochtend duidelijk bij de openingshandeling van ‘De Meesterproef’, een project van ontwikkelaar De Steenvlinder, waarbij in het leegstaande schoolgebouw uiteindelijk zo’n tien kluswoningen komen. Die worden opgeleverd tussen 1 maart en 1 oktober volgend jaar en moeten door de kopers binnen een jaar afgebouwd en bewoond worden.

Het was nog maar twee jaar geleden dat een ‘boze buurt’  zich druk maakte over het gebouw, de mogelijke statushouders, en het toekomstige tekort aan schoolruimte en klaslokalen, tijdens een bijeenkomst bij het Leger des Heils aan de Van Hogendorplaan. Waarom moest dit gebouw opgegeven worden ten behoeve van een commerciële partij? Schooldirecties van de Jan Ligthartschool en de Jenaplanschool stonden op hun achterste benen, en andere reacties betroffen de maximaal zeven woningen in de oorspronkelijke veertien kluswoningen die voor statushouders zouden zijn. Dat werden er uiteindelijk drie, waarbij er overigens ‘gewoon’  hypotheek en rente afgelost zou gaan worden door statushouders.

‘Puntje bij paaltje’ waren er geen statushouders ‘voorhanden’ die een kluswoning gingen betrekken. Geen statushouders, maar wel starters. Veel starters, volgens voormalig Haags wethouder Marnix Norder, die na zijn politieke carrière in de Stadsontwikkeling en woningbouw dit nu commercieel doet bij De Steenvlinder. ‘Een uniek project’, aldus Norder, en ‘een geweldige stimulans voor de omgeving, al die nieuwe bewoners die zo geweldig betrokken zijn bij de buurt.’ Een typering waarmee tegenwoordig elk nieuw huis in Vlaardingen lijkt te worden verkocht.

De openingshandeling werd verricht door één van de toekomstige bewoners en wethouder Ivana Somers, die beiden een wens schreven op het canvas doek voor het gebouw. “Samen bouwen we een thuis”, zo luidde de wens van wethouder Somers. Inderdaad samen, want de gemeente draagt er financieel nog wel wat aan bij. Daarbij gaat het vooral om de buitenruimte, het groen en de parkeerplekken. Iets waar de raad een krediet voor beschikbaar heeft gesteld van €213.000 en, pikant detail, waar de partij van wethouder Somers eerder nogal boos over was en vragen over gesteld had, eerder dit jaar. De wind kan dus zomaar een andere kant opwaaien.

Bekijk de foto'sGerelateerd